Slika nije pronađena

U 2019. godini se pojam 'Wi-Fi' koristi svakodnevno i nije ni malo čudan jer već su i vaše bake upoznate s njim. Ali znate li vi što zapravo znači 'Wi-Fi'? Ili kako je dobio to ime? HuffPost je odlučio istražiti priču o porijeklu pojma 'Wi-Fi mreže'.

Možda mislite da je 'Wi-Fi' skraćenica za 'wireless fidelity'? Međutim, u krivu ste i ne brinite, vojska SAD-a je vjerovala u isto to. Ispada da 'Wi-Fi' zapravo ne znači apsolutno ništa! 'Wi-Fi' je registrirani zaštitni znak tvrtke Wi-Fi Alliance, ranije poznate kao Wireless Ethernet Compatibility Alliance. Važno je napomenuti i to da, dok mnogi ljudi pišu 'wifi', 'Wi-Fi' je službeni i ispravan pravopis.

via GIPHY

Osnivač Wi-Fi Saveza, Phil Belanger, podijelio je povijest termina s Boing Boingom još 2005. godine. Čini se da je bežična industrija tražila user-friendly ime koje se odnosi na tehnologiju koja se pridržavala standarda poznatih kao IEEE 802.11. 'Trebalo nam je nešto što je malo privlačnije od - IEEE 802.11b Direct Sequence', objasnio je. Wi-Fi Savez angažirao je Interbrand da osmisli ideje, a konzultantska kuća je predložila 10 imena, uključujući 'Wi-Fi'.

via GIPHY


'Jedini razlog zbog kojeg znate za značenje 'Wireless Fidelity' je da su se neki moji kolege iz skupine bojali. Nisu mogli zamisliti korištenje naziva 'Wi-Fi' bez bilo kakve vrste doslovnog objašnjenja', nastavio je Belanger. 'Stoga smo osmislili i složili se uključiti oznaku – The Standard for Wireless Fidelity. To je bila pogreška i samo je zbunilo ljude', dodao je.


via GIPHY


Belanger je također napomenuo da 'Wireless Fidelity' uopće ne znači ništa, već je to bio 'nespretan pokušaj' da se pronađu dvije riječi koje bi mogle biti povezane s pojmom 'Wi-Fi'. 'Bili smo pametni da zaposlimo Interbrand kako bismo smislili ime i logo. Bili smo glupi što smo dodali oznaku i jednim dijelom poništili njihove napore', zaključio je.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još.

[OPREZ] Sigurnost na internetu je iznimno važna! Otkrij kako se zaštititi

Kad pročitaš priču tate koji je sina pokušao odvojiti sina od kompa shvatit ćeš što je ovisnost – je li i kod tebe tako? [ANKETA]

KVIZ: Jesi li totalni ovisnik o Internetu ili još uvijek živiš u stvarnosti?

činjenica značenje zanimljivost Wi-Fi Bežični internet internet zabava

Još vijesti