Slika nije pronađena

Knjige su ključne. Bez knjiga možemo biti usamljeni, a ako se osjećamo usamljenima, tko drugi nam može bolje praviti društvo od knjige?

Antonio La Cava, umirovljeni profesor osnovne škole transformirao je svoj auto na tri kotača u mini mobilnu knjižnicu.

Već skoro 20 godina putuje brdima i planinama Basilicate, regije na jugu Italije, kako bi djeci koja žive u udaljenim mjestima dostavio knjige. 'Odlučio sam smisliti pokretnu knjižnicu zato što sam primijetio da raste nezadovoljstvo knjigama i rekao sam učenicima kako nešto treba napraviti da bi se riješio taj problem, a oni su mi rekli da to I napravim', rekao je La Cava za BBC.

h

Njegovi učenici ohrabrili su La Cavu da napravi nešto po pitanju pada broja ljudi koji čitaju u Italiji. Bio je poprilično zabrinut i nije htio ostariti u zemlji koja ne čita. Bibliomotocarro je putujuća knjižnica koja donosi knjige gdje god su one potrebne i ne oduzima niti jednom djetetu pravo na to da mu je dostupna bilo koja knjiga koju poželi pročitati.'Jako je važno tražiti nove čitače, a ja ih volim naći u ovim malim selima', dodao je La Cava. Cijeli projekt se zove Fino ai Margini, a on je uključio najmanja sela Basilicate. U sklopu projekta održane su radionice u školama lučkih gradova s manje od tisuću stanovnika.
'Mnogi me pitaju je li vrijedno toga. Ne samo da je vrijedno toga nego je i ispravno to raditi. Obavljanje ovakvih akcija ima neopisivu vrijednost, ne samo društvenu nego i kulturnu', istaknuo je La Cava. Također, on smatra kako je izbor auta na tri kotača bio ključna i pobjednička ideja. Knjige su trebale biti donesene i trebalo je djecu nekako privući cijeloj ideji, a skromno i jednostavno  vozilo mu je uvelike pomoglo u tome da se približi ljudima jer s njim može apsolutno svugdje, čak i najmanje kutove, najmanjih gradova u Italiji.

Foto: BBC Screenshot

M.S.K./ BBC

Pogledajte još:

Sve manje čitamo, a sve više tipkamo – hrvatski srednjoškolci preuzimaju navike američkih kolega?!

Većini dosadno, a svima korisno – razlozi zbog kojih trebate početi redovito čitati lektiru

Stavi ih na svoj bucket list – pet knjiga koje moraš pročitati prije punoljetnosti!

knjižnica pokretna knjižnica auto na tri kotača auto Italija Čitanje knjige zanimljivosti

Još vijesti