Slika nije pronađena
Psiholozi već tridesetak godina u dijagnosticiranju psihičkih bolesti koriste ovu pitalicu, odnosno moralnu dilemu.

Rješavanjem moralnih dilema stručnjaci najlakše otkrivaju psihopatske osobine jer njima ulaze u dublje proučavanje pacijentovog načina razmišljanja. Ovu, pod nazivom 'Dilema vagona' je 1976. godine osmislila britanska filozofkinja Philippa Foot, prije tridesetak godine ju je Judith Jarvis Thomson pretvorila u test, a ponovno ju je aktualizirao britanski Guardian.Prvo pitanje izgleda ovako: 'Odbjegli vagon kreće se prema petorici radnika. Ne možeš ih nikako upozoriti na nadolazeću opasnost, ali možeš preusmjeriti vagon na drugu trasu. No, na tim tračnicama je jedan radnik. Ako to učiniš, ubit ćeš jednog radnika, a spasiti petero. Bi li to učinila?'.

Odmah nakon prvog, slijedi i drugo pitanje: 'Odbjegli vagon opet se nekontrolirano kreće ravno naprijed, no ovaj puta ga možeš zaustaviti samo tako da s mosta baciš punijeg čovjeka koji će stradati pod vlakom, ali ćeš spasiti onu petoricu. Bi li to učinila?'.Većina psihički zdravih ljudi na prvo će pitanje odgovoriti potvrdno, a na drugo negativno. Ali zašto ako u oba slučaja jedan pogiba?

Utilitaristi će reći 'DA' na oba pitanja jer je prema njihovom mišljenju u redu žrtvovati jedan život da bi bilo spašeno pet života. Deontološki pristup nalaže kao ispravan odgovor 'NE' na oba pitanja jer ubiti nevinu osobu jednostavno nije u redu.Rezultati nedavno provedene studije objavljene u magazinu SAGE Journals ukazuju da su oni skloniji utilitarističkom načinu razmišljanja (dakle, oni koji bi gurnuli nesretnika pod vlak) postigli višu razinu na testovima psihopatije od onih koji ne bi žrtvovali jednog za boljitak petorice.  

Ipak, jedan od autora slične studije kasnije je otkrio da postoji pogreška u korištenju ovog testa za psihopatiju i da može poslužiti samo da se identificira optimalni moralni sud.Drugim riječima, možda ipak nisi 'psiho' ako si odlučila baciti čovjeka s mosta.


Foto: YouTube/Screenshot

M.Z.
Pročitajte još:

Obožavaš ove dvije pjesme i znaš im sve riječi? Možda si psihopat?!

Uzmi olovku: jednostavan crtež otkrit će sve o tebi

Studija otkrila: dečki koji fotkaju puno selfija imaju osobine psihopata!

rješenje moralna dilema psiho riješi psihopat zagonetka test

Još vijesti