Slika nije pronađena

O nadnaravnom svijetu oduvijek su postojale glasine, a iako neki od nas čvrsto vjeruju u postojanje duhova, ovakve pojave spadaju u sferu paranormalnog te, mada se njima bave i razni stručnjaci, one još uvijek nisu potvrđene od strane znanstvenog svijeta.

Duhovi ili bića koja se ukazuju na ovom svijetu i vrlo često opsjedaju svoje bivše domove po tom tradicionalnom vjerovanju su duše preminulih osoba, koje se u raznim oblicima mogu ukazati živim ljudima.


Zanimanje za ovu praksu posebno je bilo izraženo početkom 20. stoljeća, kada je bilo vrlo popularno održati seansu na kojoj su se prizivali duhovi. Tada se razvio i spiritizam, okultna nauka koja nastoji istražiti svijet preminulih duša. Sve je započelo još polovinom 19. stoljeća kada se pronio glas o događajima u američkoj saveznoj državi New York, gdje se obitelj Fox uselila u kuću koju su navodno opsjedali duhovi. Ubrzo su se tamo održale brojne seanse, za vrijeme kojih su se dešavali fenomeni poput pokretanje predmeta i levitacije.

No, pošto su se i članovi obitelji ubrzo okrenuli prakticiranju spiritizma, mnogi su ih prozvali prevarantima, koji nisu bili rijedak slučaj, posebno u novonastalom pokretu.

Znanstvenici su pokušali i sami pronaći odgovore na fenomene kao što je npr. pomicanje predmeta, za koje je engleski fizičar i kemičar Michael Faraday smatrao da su uzorkovani rukama prisutnih osoba na seansi. No, bilo je i znanstvenika koji su s oduševljenjem gledali na spiritizam i na dozivanje duhova, a jedan od njih je i William Crookes, britanski kemičar i fizičar koji je otkrio element talij te je smatrao da se znanstvenici trebaju posvetiti istraživanju paranormalnih fenomena.


U tom vremenu postojale su i druge dokumentirane pojave, pa neke od njih znanstvenici istražuju još i danas, a mnogima su poznata i razna mjesta koja ispred sebe imaju epitet ukleta, odnosno po pričama, često su opsjedana od strane nadnaravnih bića.

Od raznih paranormalnih fenomena, duhovi su sigurno jedna od najfascinantnijih pojava, a priče o njihovom postojanju i svjedočanstva ljudi koji tvrde da su ih vidjeli i dalje u nama izazivaju znatiželju i naravno, određenu dozu straha.

Što misliš ti o tome? Postoje li duhovi i ukazuju li se stvarno ljudima ili su priče o njima samo velika prevara?

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

duhovi