Slika nije pronađena
Naš život je čudan – rastemo, odrastamo, razvijamo se, stagniramo i odumiremo. Teško je odrediti u kojem smo periodu najinteligentniji, ali to je uspio George Bartzokis sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstvenici sa Sveučilišta su proveli istraživanje na grupi od 23 do 80 muškaraca kojima su mjerili brzinu reakcije ('kapiranja') i došli do zaključka da su kognitivno najsposobniji oni s 39 godina. Nakon 40. godine smanjuje nam se brzina reakcije, odnosno povezivanja.Koliko god to zvučalo grozno, naš mozak i tijelo počinju pomalo umirati već s 20 godina – radi se o prirodnom procesu starenja koji utječe na stanje neurona. Naši refleksi od tada se pomalo usporuju, ali moždana aktivnost raste do samog kraja tridesetih godina.


Iako ova dva podatka izgledaju kontradiktorno, objašnjenje je dao Bartzokis – mijelijska ovojnica koja 'omotava' neurone i pomaže u ubrzavanju živčanih podražaja počinje slabiti oko 30. godine, ali s 39 godina ju naše tijelo može obnoviti, što kasnije znatno teže uspjeva, pa mi počinjemo sporije i teže obrađivati informacije.

via GIPHY


#SamoPomalo

via GIPHY


Foto: Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Zato radimo gluposti: po čemu se razlikuje mozak tinejdžera i odrasle osobe?

Što se događa našem mozgu kada ne vježbamo

Najbolja vijest koju ćete čuti ovaj tjedan: čokolada nas čini pametnijima

Mozak Rast razvoj odrastanje odumiranje

Još vijesti