Slika nije pronađena

Drugim riječima, učit ćemo upravljati novcem od početka školovanja!

Projekt poduke financijske pismenosti provodi se u već šezdesetak škola diljem Hrvatske i samo je jedan od predstavljenih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, piše Novi list.

Osmislila ga je profesorica matematike Marta Kvesić koja je na zabavan način učenicima predstavila komplikacije s kojima se suočavaju naši roditelji svakodnevno, npr. kako kupiti perilicu za rublje kada kupnjom ulaziš u minus na računu.

via GIPHY


Predmet se do sada odvijao na nastavi matematike paralelno s upoznavanjem negativnih brojeva – učenici su tako fiktivno upravljali budžetom i vježbali kako raspolagati novcem (uz prepreke).

A upravo taj predmet koji će biti (smislena) priprema za život bit će dio međupredmetne teme Poduzetništvo koja od jeseni ide u eksperimentalnu primjenu u školama, a od iduće godine u sve škole.

Od prvog razreda osnovne škole tako će učenici učiti računati, u višim razredima kako rasporediti budžet, planirati financijski projekt, kreirati manji proračun, a u srednjoj školi poduzetništvu, ulaganjima i rizicima.

Ako se pitate čemu novi premeti, postoji opravdanje. Naime, financijska pismenost hrvatskih građana na poražavajućoj je razini – kreće se oko prosječne trojke generalno, a puno je niža kod osoba ispod 19 i iznad 70 godina, onih koji žive na selu i s manjim stupnjem obrazovanja.

I možemo reći da bi učenje konačno moglo imati smisla, a vas pitamo veselite li se učenju o financijama od malih nogu...Foto: Arhiva/Shuttestock/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Stiže novi predmet u škole, a za sve su 'krivi' vaši roditelji?!

ANKETA Uvode se u neke hrvatske škole: što kažete na kamere koje će snimati 0-24?

Bilo je i vrijeme – uvodi se informatika kao obavezan predmet u osnovne škole

Škola financije promjene poduzetništvo novi predmet

Još vijesti