Slika nije pronađena
Ova školska godina je u Švedskoj počela 20. kolovoza, a ova djevojčica, Greta Thunberg, poznatija kao švedska Malala je odlučila štrajkati te ne ići u školu!

Možda ti na prvu djeluje kao da se radi o nečemu zbog čega bi mogla završiti u kazni, no ustvari se radi o skroz dobroj stvari! Svi znamo kako klimatske promjene negativno utječu na naš život, a ova se petnaestogodišnjakinja odlučila zauzeti za prirodu usred najtoplijeg ljeta u švedskoj povijesti!

Za samo četiri dana se održavaju izbori u Švedskoj, te je Greta odlučila štrajkati do tada, kako bi napokon skrenula pažnju na ovaj gorući problem! Iako je Švedska jedna od onih s najboljim programom za očuvanje prirode, Greta smatra kako se ipak ne radi dovoljno po tom pitanju!


Javnost je oduševljena s ovom djevojkom koja svaki dan sjedi u Stockholmu ispred zgrade parlamenta te dijeli letke svima koji prolaze kako bi osvijestila kod javnosti ovaj problem.

Kad ju pitaju zašto odbija ići u školu, kaže kako su sa sobom ima sve svoje knjige, no koja je poanta njezinog truda, kad se političari ne trude oko toga da očuvaju okoliš i prirodu? U školi se uče znanstvene činjenice, a ako ih i političari ignoriraju, zašto bi onda ona trebala učiti o istima, kada nisu bitne? Kaže kako je njezina moralna obaveza potruditi se, kada već nitko drugi neće!

Skidamo joj kapu za to što se ovako ozbiljno odlučila zauzeti za ovaj problem i iskreno se nadamo da će uspjeti postići neku promjenu! Već je učinila veliku razliku, počevši od svoje vlastite obitelji! Njezina majka, inače poznata operna pjevačica, Malena Ernman, odustala je od svoje karijere zbog negativnih efekata letenja na problem klimatskih promjena.

Inače, Greta boluje od Aspergerova sindroma, koji joj prije uzrokovao neke probleme, no sada joj daje samo motivaciju da bude ustrajnija i uspješnija u svim svojim naumima!


Kroz četiri dana ćemo saznati je li njezin štrajk urodio plodom, a do tada ćemo se i mi sami potruditi doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena - gasimo svijetla, recikliramo otpad i koristimo reciklirane stvari!


Foto: Unsplash/Instagram

A.Š.

Pročitaj još:

Preživjeti pakleno ljeto: nekoliko načina kako se rashladiti bez klime

DIY Prirodne maske za lice - kako ih pravilno nanijeti na lice i koje sastojke koristiti?

DIY: Prirodne boje za kosu

priroda klimatska promjena štrajk Švedska

Još vijesti