Slika nije pronađena

Kipiće koji će biti dodijeljeni dobitnicima Oskara znanja izradit će polaznici učeničke zadruge koja djeluje u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Riječ je uglavnom o djeci u dobi od 15 do 21 godine sa značajnim teškoćama u razvoju, koja nemaju uvjete za srednjoškolsko obrazovanje u pomoćnim strukovnim zanimanjima.

Polaznici tog centra izradit će do kraja ovog mjeseca oko 400 kipića te još 400 manjih poklona koji će biti dodijeljeni mentorima.

Rad u učeničkoj zadruzi je također dio procesa rehabilitacije. Glina je materijal pogodan za vježbanje motorike, a rad u zadruzi na djecu djeluje i motivirajuće jer se osjećaju korisna. Istodobno kod njih stvaramo i radne navike ako se slučajno u našoj državi nešto promijeni pa se osobama smanjenih radnih sposobnosti ipak omogući više prilika da nešto rade, naglašava ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Dragica Benčik.

Učenička zadruga u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec djeluje već 15 godina, a polaznici izrađuju suvenire od gline čijom prodajom Centar dolazi do novca.

Grad Čakovec kao osnivač ustanove pruža nam veliku podršku, ali na neke stvari ni oni ne mogu utjecati. Iako smo među najboljim ustanovama u Hrvatskoj i zapošljavamo 60 sjajnih stručnjaka, djelujemo u neadekvatnim uvjetima u školi koja je 1971. sagrađena i dizajnirana za prihvat 70 djece, a nema ni kuhinju, ni sportsku dvoranu. Danas imamo 190 polaznika i sve veće potrebe. Uz pomoć Grada Čakovca izradili smo projekt za gradnju nove zgrade centra i pripremili svu potrebnu dokumentaciju, no unatoč tome, već drugu godinu zaredom odbijeno nam je sufinanciranje od strane države i europskih fondova - zaključuje ravnateljica Benčik.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list

foto: Facebook, screenshot


Pročitajte još...

...Ipak ima novaca za najbolje učenike: 'Oskar znanja' održat će se krajem lipnja...

centar za odgoj i obrazovanje čakovec dragica benčik Oskar Znanja kipići

Još vijesti