Slika nije pronađena

Naime, Ministarstvo demografije i Ministarstvo obrazovanja za taj pilot projekt, kojim bi se uz to osigurao i produljeni boravak za više škola tijekom nastavne godine, planiraju osigurati 70 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Sindikat hrvatskih učitelja protivi se tome da se postojeći učitelji angažiraju u ovaj projekt.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku rekli su za Index.hr da su oni zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pripremili Poziv za dostavu projektnih prijedloga 'Igraj se i uči' čija je svrha pružanje usluge produljenog boravka u osnovnim školama, s ciljem doprinosa politici usklađivanja posla i obiteljskog života. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., koji je pravni temelj za korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda. 'Time se doprinosi politici usklađivanja posla i obiteljskog života provedbom proširenih aktivnosti u dječjim vrtićima koje vode unaprjeđenju usluge i produljenju radnog vremena, a kroz koji je osigurano dodatno zapošljavanje odgojno-obrazovnih radnika i stručnih suradnika', rekli su u Ministarstvu demografije za Index.Kroz projekte se, navode, financira zapošljavanje 529 odgojitelja i dodatnih odgojitelja za rad s djecom s teškoćama u razvoju, 148 stručnih djelatnika poput edukacijskih rehabilitatora, pedagoga, psihologa i logopeda te 159 pomoćnih djelatnika poput kuharica ili spremačica. Projekti koji će se financirati kroz ovaj poziv za škole imat će, kažu nam, funkciju pilot projekta, a sredstva u iznosu od 70 milijuna kuna bit će namijenjena školama koje trenutno nemaju organiziranu uslugu produljenog boravka (od ukupno 2077 osnovnih škola u RH, samo 500 škola ima organiziran produljeni boravak). Sredstva će se utrošiti na nova zapošljavanja učitelja razredne nastave i, prema potrebama škole, kuhara. Zapošljavanje će se, kažu nam u Ministarstvu, osigurati u skladu s Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja.​


via GIPHY


'Novi Pravilnik o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi navodi da se produženi boravak može izvoditi i u vrijeme odmora za učenike (školskih praznika), što se propisuje školskim kurikulumom i godišnjim planom i programom. Shodno Pravilniku, i projektne aktivnosti mogu se izvoditi tijekom učeničkih odmora, sukladno potrebama roditelja i škole', navode u Ministarstvu.

via GIPHY


Očekivani rezultati ovog oblika ulaganja bili bi, objašnjavaju nam, pružanje kvalitetnih usluga obiteljima s uzdržavanim članovima koji su uključeni u osnovnoškolsko obrazovanje, povećan broj osnovnih škola s organiziranim produljenim boravkom, ravnomjernija dostupnost navedenih programa te povećan broj djece uključenih u iste, piše Index.hr.​ Ističu kako u okviru provedbe mjera demografske politike nastoje doprinijeti boljem povezivanju različitih usluga poput socijalnih i obrazovnih zagovarajući da su u tom smislu odgojno-obrazovne ustanove, odnosno škole, neizostavni pružatelji usluga, jednako kao i dječji vrtići, koji zajedno doprinose socijalnoj uključenosti djece i članova njihovih obitelji.  

Vesna Musulin, predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja iz podružnice Primorsko-goranske županije, u razgovoru za Index rekla je kako je donesen novi Pravilnik o radu produljenog boravka u kojem stoji da se u školama može organizirati i rad za vrijeme školskih praznika.

via GIPHY


'Međutim u pravilniku ništa nije razrađeno tko će o djeci skrbiti u školi za vrijeme praznika, ono što mogu reći je da mi učitelji definitivno nismo za to. Bit ćemo protiv toga da naši učitelji rade tijekom praznika u školi. Naime, rad učitelja je planiran na bazi 35 radnih tjedana bez zimskih, proljetnih i ljetnih praznika. Učitelji za vrijeme tih praznika između ostalog odlaze na edukacije i stručna usavršavanja, a dio koriste za godišnji odmor', rekla je za Index Musulin.

Dodaje i kako je još puno nejasnoća vezano za taj plan. 'U pravilniku piše da se može, ali i ne mora osigurati boravak i rad za vrijeme odmora učenika. Iako smo protiv toga da naši učitelji budu dio tog programa, pitanje je hoće li im se dati izbor. Ova priča je vrlo nategnuta, moraju utvrditi tko će biti izvršitelji tog programa', rekla nam je Musulin. Na kraju nam je rekla kako smatra da će roditelji vršiti pritisak na škole da to uvedu.Foto: Giphy/ Freepik

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Autoprijevoznik sve razbjesnio: Kupiti mjesečnu za bus ovim se učenicima doslovno pretvorilo u nemoguću misiju

Je li netko tko i tebi predaje na listi? Objavljen je popis najboljih nastavnika u Hrvatskoj

Cure su se udružile na TikTok-u i stvorile teoriju zavjere! Dečki vjeruju da jedu tampone nakon korištenja


Hrvatska Škola Učenici praznici boravak u školi

Još vijesti