Slika nije pronađena

Bolovi uzrokovani menstrualnim grčevima uzrokuju da žene svake godine izgube oko devet dana produktivnosti tijekom posla ili obavljanja drugih obaveza, otkrili su istraživači.

U novu studiju objavljenu u British Medical Journalu, tim znanstvenika iz Nizozemske je uključio 32.748 žena u dobi između 15 i 45 godina. Provođenjem studije između srpnja i listopada 2017. godine, istraživači su tražili od sudionica da otkriju pojedinosti o svojim menstrualnim ciklusima, uključujući prosječnu duljinu trajanja menstruacije, ozbiljnost simptoma i jesu li propustile kakav rad zbog boli tijekom menstruacije.


via GIPHY


Prema njihovim nalazima, 26.438 ispitanica izjavilo je da idu na posao dok se osjećaju loše, ali žene koje su doživljavale menstrualne grčeve imale su nižu razinu produktivnosti. Znanstvenici su zabilježili prosječni gubitak produktivnosti od 33 posto godišnje među ženama, koji je bio jednak  8,9 dana gubitka produktivnosti.


via GIPHY


Nadalje, 4.514 žena izostalo je s posla zbog boli povezane s menstruacijom. Nešto više od tri posto sudionica izjavilo je da izostaju s posla tijekom svake ili gotovo svake menstruacije. Žene mlađe od 21 godine češće su prijavile izostanke zbog boli. Također, samo petina žena koje su zbog svoje menstruacije ostajale kod kuće su i rekle svom poslodavcu ili školi točan razlog zbog kojeg nisu došle.


via GIPHY


Istraživači objašnjavaju da menstrualna bol uzrokuje 'veliku količinu izgubljene produktivnosti'. 'Postoji hitna potreba za fokusiranjem na utjecaj ovih simptoma, posebno kod žena mlađih od 21 godine, i za raspravu o mogućnostima liječenja žena svih dobi i, idealno, više fleksibilnosti za žene i djevojke koje rade ili idu u školu', tvrde u zaključku istraživanja. Skoro 70 posto sudionica izjavilo je da želi da imaju veću fleksibilnost u odnosu na radno vrijeme tijekom menstruacije.


via GIPHY


Profesor na Sveučilišnom koledžu u Londonu 2016. rekao je da bol tijekom menstruacije može biti 'strašna kao i srčani udar'. John Guillebaud, profesor reproduktivnog zdravlja na sveučilištu, rekao je da vjeruje da je bol tijekom mensturacije 'nešto o čemu treba voditi računa, kao i o svemu drugome u medicini'. Posljednje dvije godine, aktivistica tinejdžerica, Amika George vodi kampanje za besplatne sanitarne proizvode u školama. Stvorila je peticiju pod nazivom #FreePeriods. Ranije ove godine, vlada je objavila da će besplatni program sanitarnih proizvoda početi od rujna u srednjim školama i na fakultetima diljem Engleske.

Što mislite, hoće li se ikad tako nešto, poput besplatnih uložaka i tampona, uvesti kod nas u škole i na fakultete?

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledaj još:

Ovo će te malo rastužiti – istraživanje je pokazalo što polovica tvojih prijatelja stvarno misli o tebi

Zabrinjavajuće! Istraživanje otkriva koliko Hrvati čitaju knjige i zašto ih stvarno kupuju

Zanima te što moraš napraviti kako bi pobijedio nesanicu? Istraživanje ti otkriva rješenje...

Istraživanje menstrualna bol bol menstruacija produktivnost