Slika nije pronađena

Nismo sigurni treba li naglašavati važnost sposobnosti kritičkog mišljenja i rješavanja problemas obzorom da je to najvažnija vještina za preživljavanje u današnjem svijetu. Njezinu važnost naglasio je i stručnjak za obrazovanje Tony Wagner u svojoj knjizi 'The Global Achievement Gap', identificirajući sedam najbitnijih sposobnosti.


Podaci Svjetskog ekonomskog foruma dobiveni su na temelju istraživanja među poduzetnicima koji su očito jedinicom ocijenili stil podučavanja u našim školama jer se radi o frontalnom poučavanju koje se fokusira na memoriranje. Informacije radi, najviša moguća ocjena je bila sedam i dodjeljivana je onim obrazovnim sustavima koji potiču kreativno i individualno kritičko razmišljanja. To znači da su naši učenici potpuno nepripremljeni za izlazak na tržište rada.

via GIPHY


Ispod nas na ljestvici su samo Gvineja, Maroko, Haiti i Angola, a ispred nas su Srbija (na 64. mjestu), Slovenija (na 86. mjestu) i BiH (na 130. mjestu). Na prvom mjestu je SAD, a u stopu, sasvim očekivano, slijede Danska i Švicarska.

Hrvatski obrazovni sustav je ocijenjen ocjenom 2,3, a SAD sa 5,7. Cijelu ljestvicu možete vidjeti ovdje.

Vjerujemo da će ona poslužiti kao upozorenje Ministarstvu znanosti i obrazovanja i nadamo se da će 'škola za život' nešto promijeniti... Jer ova škola očito nije za život.

via GIPHY


Foto: skolazazivot.hr/Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Zar je to moguće?! Za seksualno zlostavljanje učenice u školi u Slavoniji domar NIJE dobio otkaz

WTF Čak i oni učenici koji ne idu na vjeronauk, moraju sudjelovati u vjerskim ritualima?!

Ne tuku samo učenici – za nasilje su prijavljene i dvije nastavnice koje su sustavno maltretirale učenike

Škola za život kritičko mišljenje Istraživanje Svjetski Ekonomski Forum rang lista

Još vijesti