Slika nije pronađena

2015. godina kuca na vrata što znači samo jedno – slažu se liste najboljih i najgorih momenata, događaja i osoba koje su obilježile ovu 2014. godinu.

Ovo je jedan od takvih popisa koji vam predstavlja tinejdžerice koje su promijenile svijet i dokazale da mlade djevojke doista mogu sve što požele. Od Malale Yusafzai – najmlađe dobitnice Nobelove nagrade u povijesti do Brittany Wenger koja je osmislila aparat kojim je lakše otkriti tumor dojke, ove su djevojke dokaz da djevojke vladaju svijetom.

A tek su počele…

1. Malala Yusafzai

Malala je izvor inspiracije za sve ljude na ovom svijetu stoga su njeno osvajanje Nobelove nagrade za mir poduprli milijuni ljudi diljem svijeta. Osim što je postala najmlađa osoba koja je ikada u povijesti dobila ovu nagradu, njen trud oko borbe za prava obrazovanja djevojčica u Pakistanu nevjerojatan je i hvale vrijedan.


…Prvi put u povijesti – Nobelova nagrada za mir otišla tinejdžerici!…

…’Malala day’: dan 16-godišnjakinje junakinje koja je želju za obrazovanjem skoro platila glavom…

2. Chelsea Baker

Chelsea Baker mogla bi postati prva djevojka u povijesti koja će zaigrati u profesionalnoj baseball ligi Major League Baseball: jedina djevojka u svom sportskom timu s Floride, odmjerila je snagu i umijeće s najboljim dečkima – i nije zakazala. Njen primjer nadahnjuje mnoge djevojke da se probiju i u dominantno muškim sportovima, poslovima i područjima i uspiju u tome!

3. Jazz Jennings

Jazz Jennings je rođena kao dječak, ali je od trenutka kad je prvi put progovorila govorila da je djevojčica. Ova tinejdžerica danas je zaštitno lice transrodne zajednice, a njeni su nastupi samopouzdani i prepuni samopoštovanja.


…Slijedili snove i sada ‘drmaju’ svijetom: 25 najutjecajnijih tinejdžera 2014. godine…

4. Brittany Wenger

Brittany Wenger (https://twitter.com/brittanymwenger) oduvijek  je bila zaniteresirana za računala i informatiku, a programirati je naučila u najranijim tinejdžerskim godinama. S 19 godina na Sveučilištu Duke dobila je priliku sudjelovati u izradi tehnologije koja će jednog dana omogućiti lakše i brže otkrivanje tumora dojke, a na taj način i smanjiti broj žena koje od njega umru. Više o njenom projektu pročitajte ovdje.

5. Mary Grace Henry

Kad je Mary Grace Henry čula da djevojke u Arici prisiljavaju na dogovorene brakove i uskraćuju im obrazovanje, odlučila je nešto napraviti. Pokrenula je liniju modnih dodataka “Reverse The Course” iz koje se prodalo 11 tisuća predmeta čime je platila obrazovanje 45 siromašnih djevojaka iz Ugande i Kenije. Kroz djelovanje ove 17-godišnjakinje jasno je da i jedna osoba može napraviti značajnu razliku i pokrenuti promjene.

6. Lorde

Iako cijeli svijet voli Lorde iz više razloga, pjesme, glazba i nastupi samo su dio njenog šarma, karizme i utjecaja na tinejdžere diljem svijeta. Ne samo da je još jedna koja dokazuje da djevojke imaju snage mijenjati stvari nego je uvrstila i feminizam u svoje djelovanje. Tko zna čime će nas još iznenaditi i oduševiti sljedeće godine?

7. Andrea i Sophie

Oe dvije djevojke prodrmale su svijet video igara. Andrea i Sophie osmislile su igru Tampon Run koju su programirale i iskodirale same tijekom ljetnog informatičkog tečaja. Osim što je tema igrice ‘ženska’ (menstruacija i razbijanje tabua vezanih uz nju), sama ideja da osmisle igricu i ubace se u muški svijet video igara zapanjujuća je. Bravo djevojke!


…Tampon Run – igra koja ruši tabue o mjesečnici…

L.B./izvor: Teen Vogue

foto: screenshot/ReverseTheCourse

tinejdžerice mijenjaju svijet utjecaj informatika politika obrazovanje

Još vijesti