Slika nije pronađena

Istraživanje je provedeno na tinejdžerima koji dejtaju i na onima koji ne, a pronađene su dosta velike i zanimljive razlike između ove dvije skupine.

Dejtati u srednjoj školi ili ne? Kada je pravo vrijeme za krenuti izlaziti i ući u prvu vezu? Takva i slična pitanja vas često muče, a u jednom novom istraživanju, stručnjaci su pokušali dati odgovor na pitanje, trebaju li tinejdžeri ići na spojeve? Tim sa Sveučilišta Georgia proveo je istraživanje na 600 mladih ljudi. Ispitivali su ih jednostavna pitanja o tome idu li na spojeve, o odnosima s prijateljima i obitelji..., a zatim su ispitali i njihove profesore kako bi saznali društvene vještine i vještine vođenja. Na kraju su sve te informacija usporedili i došli do sljedećih rezultata.

via GIPHY


Tinejdžeri koji pričekaju s dejtanjem imaju bolje društvene vještine i manje su depresivni. Osim toga, imaju i bolje vještine kada je u pitanju vođenje, tj. da su bolji lideri. Većina tinejdžera ima neko ljubavno iskustvo do 15. ili najkasnije 17. godine života, što je sasvim normalno, dapače, to pokazuje da se razvijaju psihološki. Postoji samo nekoliko istraživanja koja istražuju karakteristike mladih koji ne dejtaju u tinejdžerskim godinama, a ovo je iznijelo neke nove spoznaje. Oni učenici koji nisu dejtali, pokazali su da imaju bolje društvene vještine i da se puno rjeđe osjećaju tužno i depresivno.
Zanimljivo je kako je još 2015. godine studija Istraživačkog centra Pew pokazala da 35 posto tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina ima ljubavno iskustva, odnosno bilo je u vezama ili odlazilo na spojeve, dok je 18 posto reklo da su trenutno u vezi.


Foto: Unsplash/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Potvrđen je odgovor na pitanje koje muči brojne cure: Utječu li kontracepcijske pilule na debljanje?

Rumenjenje pokazuje kakva si ti zapravo osoba! Evo koje karakterne osobine otkrivaju tvoji obrazi

Imaš najzgodnijeg dečka u školi? Znanost otkriva je li to stvarno super ili vam je veza osuđena na propast

ljubav Istraživanje tinejdžeri veze posljedice

Još vijesti