Slika nije pronađena
Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima.

Kao takav, jedinstven je u Hrvatskoj. Festival je nastao iz spoznaje, odnosno činjenice da svako dijete i mlada osoba ima pravo na kvalitetne kulturne sadržaje. Kliker je međunarodni festival i selektirane su najbolje predstave za mlade iz zemlje i cijele Europe, a ove godine gostuje i jedna izraelska produkcija.


Od sveukupno devet predstava, jedna će se održati u sva tri grada – Tiger Lilies. Riječ je o predstavi koja je nastala u produkciji hrvatske umjetničke organizacije VRUM i austrijskog teatra Dschungel Wien.

Tiger Lilies je predstava sa šest žena u šest različitih životnih dobi - najmlađoj je 9, a najstarijoj 80 godina. U potrazi su za 'suvremenom Pipi Dugom Čarapom', posebnom, intuitivnom, snažnom, nježnom i divljom djevojčicom koja se skriva u svakoj ženi bez obzira na njezinu dob.

'Politička i društvena situacija u Europi postaje sve desnija, odnosno konzervativnija i patrijarhalna. Pokušaji promoviranja tih vrijednosti, nažalost, često idu u smjeru zatiranja prava žena i djevojčica. Također, već je dugo prisutan utjecaj medija koji starenje prezentira kao nešto nepoželjno i negativno za žene. Sjetila sam se tad Pipi Duge Čarape, koja je mojoj generaciji bila idol u djetinjstvu i tako je začeta misao da napravimo predstavu koja promovira vrijednosti poput nježnosti, blagosti i podatnosti žena, ali i njihove snage, ustrajnosti i otpornosti', ispričala je Sanja Tropp Frühwald, autorica predstave, plesna umjetnica i pedagoginja te umjetnička ravnateljica Kliker festivala.
Predstava je ime dobila po cvijetu tigrasti ljiljan – biljci koja je lijepa i delikatna, ali i vrlo otporna i izdržljiva, baš kao i žene.


'Kad smo krenuli s probama na početku stvaranja predstave, brzo se iskristaliziralo da sve izvođačice imaju potrebu za podrškom drugih žena. Također, tijekom proba uvažavao se svaki njihov doprinos, pitanje ili prijedlog, bilo da je riječ o djevojčici kojoj je šest godina, 30-godišnjoj profesionalki na vrhuncu karijere ili bakici od 80 godina. Tako da se predstava bavi, osim pitanjem odrastanja i starenja, i solidarnošću', kaže Sanja.

U konačnici, sve izvođačice u predstavi predstavljaju jedan lik koji ima priliku sam sebi postaviti pitanja u nekom trenutku života, kako bi došle do odgovora na pitanje kako ostati 'vječno mlad' i zadovoljan sobom.


Predstava je dosad u Beču izvedena oko 15 puta, a hrvatsku premijeru doživjet će 4. listopada u HNK u Varaždinu. Nakon toga će se izvesti u Rijeci 9.10. te u Zagrebu 11.10, a putuje i na veliki sarajevski festival MESS.


Iako predstavu izvode samo žene, svidjet će se i dečkima, odnosno svima u dobi od 10 do 100 godina.

'Zaista odlične reakcije smo imali na predstavu u Austriji, a ne sumnjam da će tako biti i kod nas. Svaka dobna skupina pronađe segmente predstave koji je se najviše dojme. Tinejdžerima je zabavna i mnogo njih se oduševilo glazbom u predstavi, a riječ je o originalnim kompozicijama Imrea Lichtenbergera Bozokija, poznatog skladatelja koji je komponira za predstave u velikim bečkim kazalištima Burgtheater i Volkstheater'.

Više od predstavi, ali i Kliker festivalu - raspored predstava, radionica i drugih događanja, možete naći na Kliker festival web stranici i na Facebook stranici Klikera.

Foto: PR/Kliker festival

PR članak

kliker predstava mladi

Još vijesti