Slika nije pronađena

Sigurno ste barem jednom čuli da se 'suprotnosti privlače'. Koliko istine ima u toj tvrdnji?

Istraživanje provedeno na jednom američkom internet servisu za upoznavanje partnera pokazalo je da zapravo tražimo osobu koja nam je slična. Iako su svi ispitanici 'na prvu' odgovorili da ih privlače suprotnosti, daljnjim detaljnijim odgovorima utvrdilo se da nisu rekli istinu; privlačne osobine bile su one koje i sami posjeduju.

'Ljudima se sviđa romantična zamisao o privlačenju različitosti pa je pripisuju sebi iako je ne primjenjuju u stvarnom životu' istaknuli su autori studije.

Velike sličnosti u pogledu interesa i uvjerenja postoje ne samo između partnera nego i između najboljih prijatelja.

Ono što je iznenadilo istražitelje bila je spoznaja da su partneri, kao i najbolji prijatelji, bili međusobno podjednako slični kao i parovi dvojajčanih blizanaca. A to znači - prilično slični. Istraživanje je pokazalo da prosječan čovjek liči na svog vjenčanog partnera i svog bliskog prijatelja koliko neko liči na svog dvojajčanog blizanca!

Dok je sličnost parova blizanaca lako shvatljiva u svjetlu njihovih zajedničkih gena i okolnosti u kojima odrastaju, sličnost bračnih partnera i prijatelja mora imati drugo ishodište: našu odluku da se povezujemo s ljudima koji su nam nalik po bitnim karakteristikama.

Foto: Shutterstock
Izvor: lovesensa.rs
I.N.

Pročitajte još:

6 čudnih stvari koje dečki vole na djevojkama

Nanjuši simpatiju: privlačnost se krije u mirisu

KVIZ: Što na tebi privlači dečke?

suprotnosti privlačnost

Još vijesti