Slika nije pronađena
Znanost je dokazala da si ti pod većim stresom od svojih roditelja, ali ne samo to! Istraživanja su pokazala i oko čega se ti i tvoji vršnjaci najviše stresirate.

Kako donosi Psycom, nedavno istraživanje američkih psihologa došlo je do otkrića koje nas je iznenadilo. Kako su pokazali rezultati, tinejdžeri su podložniji stresu nego odrasli. To bi značilo da si ti podložniji/a stresu od, recimo tvojih roditelja.

via GIPHY


Stres kod tinejdžera uzrokuje mnoge probleme, a između ostaloga predstavlja opasnost za njihovo zdravlje. Kako je pokazalo istraživanje, mladi se najviše nerviraju zbog škole. Čak 83 posto mladih najviše stresa prolazi zbog učenja i ostalih školskih obaveza.

Osim škole, 69 posto je onih koji se stresiraju zbog toga što će nakon srednje škole, hoće li upisati neki faks ili odmah krenuti raditi. Malo manji postotak tinejdžera, njih 65 posto najviše brine financijska situacija u obitelji.

via GIPHY


Učenici koji su sudjelovali u istraživanju rekli su i koje im smetnje stres stvara u svakodnevnom životu. Njih 35 posto ima problema sa snom i spavanjem, 26 posto jede lošije i 'ovisno' je o nezdravoj hrani, a 23 posto mladih redovito preskače obroke i jede neredovito.

Čak 40 posto tinejdžera često osjeća ljutnju (bez nekog posebnog razloga), 36 posto njih osjeća umor, iscrpljenost i nedostatak motivacije, a 26 posto mladih priznalo je da često potiče svađe s prijateljima zbog svoje nervoze.

Ali kako prepoznati stres?

Dobra je stvar što stres nije teško prepoznati, a to znači da se stigne na vrijeme reagirati. Najčešće se javljaju emocionalne promjene, osoba koja je pod stresom nije motivirana, osjeća se bezvoljno i nema želju za svakodnevnim aktivnostima u kojima je nekad uživala.

Osim promjena u ponašanju, često se javljaju promjene apetita, kronični umor, slabljenje imuniteta i, na kraju, depresija.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Tvoja frendica je u depresiji? Evo kako joj možeš pomoći da opet bude 'ona stara'

Šokantno otkriće – znanstvenici utvrdili da su cure 11 puta sklonije depresiji od dečkiju!

Instagram sve otkriva – ovo su pokazatelji na temelju kojih možete prepoznati da vaš prijatelj pati od depresije

stres #zdravlje zanimljivosti

Još vijesti