Slika nije pronađena

Prema istraživanju Better Sleep Councila, neprofitne udruge koja se, između ostaloga, bavi pitanjem edukacije, domaća zadaća zauzima prvo mjesto na popisu uzročnika stresa kod tinejdžera. Domaća zadaća je premašila čak i društveni pritisak kao uzročnik stresa.

Učenici u Americi provedu u prosjeku 15 sati tjedno pišući domaću zadaću, a trećina tinejdžera provodi čak 20 ili više sati ispunjavajući domaću zadaću. To je više vremena nego što provode u školi, školskim klubovima, baveći se društvenim aktivnostima i sportom. Kad ih se upita što im uzrokuje najviše stresa, 75 posto tinejdžera izjavilo je da su im ocjene i rezultati na ispitima najveći uzročnik stresa, a 74 posto je uz to spomenulo i pisanje domaće zadaće. Nakon toga su se zaredali nedostatak samopouzdanja koji je uzročnik stresa kod 51 posto tinejdžera i očekivanja roditelja uzrokuju stres kod 45 posto tinejdžera.

via GIPHY


Nadalje, više od polovice tinejdžera misli kako nema dovoljno vremena za spavanje. 79 posto tinejdžera tvrdi kako spavaju u prosjeku sedam ili manje sati tijekom tjedna, dok 67 posto njih kaže kako spavaju pet do sedam sati. Samo jedan od pet tinejdžera spava osam ili više sati tijekom tjedna.

Prema rezultatima Better Sleep Councila, što više stresa osjećaju tinejdžeri, veća je vjerojatnost da se neće dovoljno naspavati, da će kasnije ići u krevet i da će se ranije buditi. Također, veća je vjerojatnost da će imati problema s buđenjem više puta tijekom noći. Tinejdžeri žrtvuju san kako bi imali više vremena za domaću zadaću, a to im samo uzrokuje veći stres i ne osigurava bolje ocjene. Better Sleep Council preporučuje barem osam do deset sati sna za tinejdžere između 13 i 18 godina starosti jer san je jako važan za razvoj tinejdžera.


via GIPHY


Kako bi osigurali svom tijelu optimalno vrijeme odmora pratite sljedeće savjete:

1. Uspostavite dosljednu rutinu za spavanje. Baš kao što si slažete raspored za sve ostale obaveze, tako u dnevni kalendar ubacite osam sati sna. Možda će biti teže u početku, ali dugoročno će biti jako korisno.

2. Neka vam u spavaćoj sobi bude tišina dok spavate . Možete čak nabaviti i čepiće za uši.

3. Stvorite si opuštajući atmosferu za spavanje. Riješite se nereda i zamračite prostoriju kako bi stvorili ozračje za spavanje. Također, pazite da vam nikad ne bude vruće u prostoriji u kojoj spavate.

4. Smanjite gledanje u ekrane barem sat vremena prije spavanja. Plavo svijetlo ekrana ometa san.

5. Provjerite svoj madrac jer on je jako važan za dobar san. Razmislite o tome da ga zamijenite novim ako nije dovoljno udoban ili ne pruža dovoljnu potporu. Trebalo bi ga zamijeniti i ako je stariji od sedam godina.

Foto: Giphy/ Freepik

M.S. K. / Sleepreviewmag

Pogledajte još:

Odgovor hrvatskog učenika iznenadio javnost - zadaća koja je skupila brdo lajkova

Samo oštro – najavljene opake sankcije za loše ponašanje u školi, ali tko će ih izvršavati?!

Znanost to kaže, a ona ne laže – evo zašto bi škola trebala počinjati kasnije

Škola uzročnik stresa Domaća zadaća zadaća san Spavanje stres zdravlje

Još vijesti