Slika nije pronađena

Svake se godine već neko vrijeme provodi ispitivanje na 15-godišnjim učenicima kojim se provjerava njihovo znanje iz nekoliko područja. Sada su stigli rezultati ispita provedenih prošle godine, a Hrvatska se rezultatima baš i nije proslavila.

Stigli su rezultati velikog međunarodnog istraživanja koje provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj još od 2000. godine. Međunarodni program ispitivanja znanja i vještina učenika, poznat pod nazivom PISA, proveden je ove godine u proljeće u različitim zemljama svijeta, uključujući i Hrvatsku. U ovom ispitivanju sudjeluju 15-godišnjaci, a rješavaju se testovi iz nekoliko područja: prirodoslovlja, matematike i čitalačkoj pismenosti. 'PISA ne mjeri do koje su mjere učenici usvojili nastavne sadržaje, već koliko dobro škola priprema učenike za život. Jesu li oni sami sposobni misliti i učiti', rečeno je danas ujutro na konferenciji za medije, piše Index.hr. Prošlogodišnji su rezultati bili katastrofa, a jesu li se ove godine popravili? Nisu. I dalje su jednako loši. Evo kakve su rezultate hrvatski učenici postigli u svakoj od kategorija:Čitalačka pismenost

Hrvatska ove godine ima nešto lošiji rezultat što se tiče čitalačke pismenosti. 'Najbolji rezultat u čitalačkoj pismenosti postigli su učenici iz kineskih pokrajina. Iza njih slijedi Singapur. Najbolji učenici u Europi su iz Estonije i Finske. Hrvatska se nalazi na 29 mjestu od 77 zemalja sudionica', rečeno je. 'Hrvatski rezultat statistički se ne razlikuje od rezultata 11 zemalja', dodali su.

Matematika

I tu su najbolji rezultat postigli učenici iz kineskih pokrajina. Najbolja u Europi je Estonija. Hrvatska je na 40. mjestu od 78 zemalja. Hrvatska ovdje ima rezultat koji je ispod prosjeka.
PrirodoslovljeOvdje su također najbolji rezultat postigli učenici iz Kine pa zatim Singapur i Macao. Najbolja u Europi se Estonija. Hrvatska se nalazi na 36. mjestu, piše Index.hr.

Zaključak

Prosjek OECD-a iznosi 489 bodova. Hrvatska s 472 boda ima ispodprosječne rezultate. Što se dugoročnog trenda tiče, Hrvatska pada. Prosječni rezultat smanjuje se za pet bodova po trogodišnjem pregledu.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Učenike čekaju kraći praznici, a tek kad vidite datum završetka škole... Ministarstvo najavilo kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka

Istraživanje na hrvatskim srednjoškolcima – žele se odseliti iz Hrvatske, a ovo su glavni razlozi!

Zamisli da imaš sat matematike ili engleskog dok se izležavaš u krevetu! Jedna srednja škola u Hrvatskoj to ima

Učenici matematika pisa Hrvatski učenici prirodoslovlje čitalačka pismenost

Još vijesti