Slika nije pronađena
Na Novom Zelandu nekoliko je znanstvenika odlučilo pokušati – ukinut ćemo sva pravila ponašanja tokom odmora u školama pa ćemo vidjeti što će se dogoditi.

Iako nam je svima prva asosijacija udaranje ruksacima, vriska i potezanje za kose, pušenje u kutu parka i slično, ovaj je pokus završio poprilično dobro i uspješno – toliko da je u osnovnoj školi Swanson sad ideja “nema pravila” postala – pravilo!

Škola je ukinula sva pravila ponašanja tokom odmora i na školskom igralištu – dozvoljeno je sve: od pentranja po drveću do skejtanja, igranja sa školskom kramom (daske, gume, vatrogasna crijeva), prenosi Tvzn.

Rezultati su zapanjili! Do tada zabranjivane aktivnosti toliko su zaokupile djecu da više nije bilo potrebno uvoditi “hlađenje” učenika tokom satova, a i broj nastavnika koji nadzire klince smanjio se.

Nakon uvođenja nema-pravila pravila nasilje među djecom drastično se smanjilo kao i broj ozljeda i vandalizam, ali je koncentracija tokom sata porasla!

Bruce McLachlan, ravnatelj škole Swanson, ovako je objasnio promjenu:  “Djeca su bila motivirana, zaposlena i angažirana. Po mom iskustvu djeca upadaju u probleme onda kada nisu motivirana, zaposlena i angažirana. Tada se ljute na drugu djecu, pišu grafite i uništavaju stvari po školi.”

Ne radi se o nekakvoj revoluciji nego o vraćanju na program kako je izgledao prije uvođenja mnogobrojnih zdravstvenih i sigurnosnih mjera. Ravnatelj je nastavio: “Želimo da nam djeca budu sigurna i pod nadzorom, ali to se pretvorilo u štetno oduzimanje iskustava koja djeci koriste. Ako pogledate školsko igralište, djeluje kaotično iz perspektive odraslih. Čini vam se da se mogu ozlijediti, ali neće.”

Vjeruju da se danas djeci na školskim igralištima previše toga zabranjuje. Ograničavanje dječje igre je dugoročno štetno za djecu jer onemogućava djeci da se nauče nositi s rizicima: “Djeca razvijaju mozak kada preuzimaju rizike i promišljaju o posljedicama. To ne mogu naučiti, već to moraju sami doživjeti i iskusiti. Neće to naučiti ispred TV-a,” kaže McLachlan.

Ravnatelj ove škole ohrabruje i druge škole da naprave jednako i dozvole učenicima da tokom odmora i na igralištu rade što god žele – dok je to kreativno, maštovito i pozitivno.

Pogledajte i video!


L.B.

Škola pravila igra

Još vijesti