Slika nije pronađena

Osim što će se na udaru promjena naći način zaključivanja ocjena, promjene znanja, dolaze i pravila vezana za roditeljske i individualne informativne razgovore.

Najzahtjevnija promjena koju donose izmjene i dopune Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnim i srednjim školama jest ukidanje okvirnoga vremenika, što znači da je sada učitelj/nastavnik obvezan najaviti pisanu provjeru znanja najmanje mjesec dana prije provjere, piše Novi list. Provjere koje se provode radi vrednovanja za učenje ili vrednovanja kao učenja nije potrebno najavljivati jer u pravilu ne rezultiraju ocjenom, nego kvalitativnom povratnom informacijom, istaknuto je u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojemu je navedeno i da su izmjene i dopune spomenutoga pravilnika objavljene u Narodnim novinama.

via GIPHY


Elementi vrednovanja propisani su predmetnim kurikulumima i bit će upisani u e-Dnevniku, odnosno tiskanim razrednim knjigama. Prosjek ocjena u predmetu više nije vidljiv u e-Dnevniku u skladu s pravilnikom u kojemu stoji da zaključna ocjena ne mora biti aritmetička sredina te s predmetnim kurikulumima koji navode različite težinske vrijednosti pojedinih elemenata vrednovanja, kako prenosi Novi list.

Istaknuto je kako je učitelj/nastavnik svakoga nastavnog predmeta dužan na početku i tijekom nastavne godine informirati učenike o elementima vrednovanja, odgojno-obrazovnim ishodima, kompetencijama, razini dobre ostvarenosti iz kurikuluma nastavnoga predmeta, planiranim metodama vrednovanja te planiranoj učestalosti vrednovanja, a vrednovanje postignuća učenika s teškoćama dužan je uskladiti s preporukama stručnih suradnika. Ova promjena uvedena je zbog informiranja učenika o očekivanim razinama ostvarenosti.

via GIPHY


Radi što bolje potpore učenicima, u dogovoru s razrednikom i stručnom službom škole, predmetni učitelj/nastavnik treba odlučiti o potrebi ponavljanja pisane provjere te primjerenom obliku potpore učenicima za postizanje odgojno-obrazovnih ishoda, navedeno je. Također je propisano kako se termini informativnih razgovora za roditelje objavljuju na mrežnim stranicama škole, a tijekom posljednja dva tjedna nastavne godine ne organiziraju se roditeljski sastanci i individualni informativni razgovori.

Foto: Unsplash/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Bilo je i vrijeme! ZET uvodi promjenu koja pogoduje učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima

U ovoj srednjoj školi učenici moraju plaćati da bi uopće bili na nastavi! Hoćete uskoro i vi dobiti uplatnicu?

Novost u školstvu koja se učenicima nikako neće svidjeti - roditeljske ispričnice će biti ograničene?

školstvo pisanje testova noviteti Nova školska godina Zaključivanje Ocjena 2019./2020.

Još vijesti