Slika nije pronađena

Već stotinama, a vjerojatno i tisućama godina, kava je najomiljeniji napitak diljem svijeta. Iako se još uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi otkako postoji, neki najstariji arheološki zapisi od  oko 900. g. pr. Kr svjedoče o konzumiranju kave u ljekovite svrhe.

Jedna druga pak priča, točnije legenda, pripisuje otkriće kave etiopskom svećeniku Kaldi koji je, navodno, uočio kako je njegovo stado koza postalo posebno živahno kada je pojelo nekoliko, tada, nepoznatih, crvenih bobica. Tada je uočio energetski učinak bobica kave.


I dok se pradomovinom kave smatra Etiopija, Europljanima prve vijesti o kavi stižu iz Jemena. U arapskim zemljama, kava je prihvaćena kao svojevrsna alternativa alkoholu. Arapski poluotok nastojao je zadržati monopol nad proizvodnjom kave, ali su Nizozemci ipak uspjeli doći do sadnica kave i pokrenuti proizvodnju kave na Javi.  Danas je najveći proizvođač kave - Brazil.

Krajem 16. stoljeća, točnije 1570. godine, mletački liječnik Prospero Alpini predstavio je kavu Europi, a Venecija je postala prvo mjesto gdje se javno mogla kušati kava. Prve kavane u Europi, otvorene su u 17. stoljeću i to u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Prva kavana u Velikoj Britaniji otvorena je 1652.g. za vladavine Olivera Cromwella. Nakon Cromwellove smrti kavane postaju središta političkih rasprava i spletkarenja.


U međuvremenu, London postaje važno prometno i gopodarsko središte, a kavane postaju ugodan prostor u kojemu se sklapaju poslovi, ali i žarišta prosvjetiteljskih i revolucionarnih ideja.

Danas pak, u različitim dijelovima zemaljske kugle, postoje različita pravila za ispijanje ovoga omiljenog napitka, tako se , primjerice, Skandinavci smatraju najvećim konzumentima kave - pije se oko dva - tri sata, a uz nju se jede kolač ili slatko pecivo. Talijanski espresso - kako mu i samo ime kaže pije se brzo - u dva, eventualno, tri gutljaja.

Naši susjedi iz Bosne i Hercegovine pripremaju ovaj napitak na specifičan način - i to tako da ju najprije ispeku pa zaliju vrelom vodom te zakuhaju i puste neko vrijeme da odstoji. I nakon toliko godina, pradomovina kave, Etiopija, zadržala je neke svoje posebnosti koje se tiču ovog rituala, a uključuju pomalo ceremonijalni ugođaj - odijevanje posebne odjeće, prženja i kuhanja te višesatno ispijanje ovoga omiljnog napitka.


Eto, još uvijek, nakon toliko vremena, kava je najomiljeniji napitak mnoštvu ljudi širom svijeta - uz nju započinju dan, razbuđuju se i vode najzanimljivije, naravno, ženske, razgovore.

Dragana Bosanac
Foto: Photoxpress.com

Kava svijet