Slika nije pronađena

Prijateljice zbog kojih se ponekad osjećaš loše, obeshrabreno, pokolebano možda su ti i najbolje prijateljice u životu, potvrđuje istraživanje objavljeno u magazinu Psychological Science. Naime, te takozvane "zločeste" prijateljice znaju slučajno ili namjerno reći nešto negativno, netaktično, ali brutalno iskreno, a sve zato što misle da će ti tako pomoći. I zato što im je stalo do tebe, naravno.

Prema istraživanju, takva vrsta prijatelja glumi ljubaznu okrutnost - bit će namjerno okrutni prema dragim ljudima ako misle da će tako ovi (makar u konačnici) biti sretniji i rijetko kad imaju koristi od te 'zloće', piše Miss7. Te prijateljice-neprijateljice vole te izvući iz tvoje zone komfora i natjerati te da napraviš nešto što ne želiš, ne da ti se i slično. Iako misliš da su grozne prema tebi zapravo tako iskazuju svoju privrženost i brigu. Tvoje nadraže zloćke žele da očvrsneš i da napreduješ u životu. Jedan tipičan primjer je prijateljica koja ti prije ispita nabraja što će se sve dogoditi ako padneš ispit. Ili, još bolje, prijateljica koja će ti reći da te ta haljina širi na bokovima; možda ćeš prvo pomisliti da je ljubomorna, no ona ne želi da izgledaš puno šire nego što jesi. I ako ti sugerira kako tvoj novi frajer nije najbolji odabir za tebe, možda se trebaš zamisliti nosiš li možda ružičaste naočale. Ona bolje od tebe vidi on što je po tebe loše u toj vezi.


via GIPHY


Zašto je dobro imati jednu ovakvu prijateljicu? Zato što će te pokušati probuditi iz letargije, pokrenuti, promijeniti, a sve kako bi ti bila na dobitku. Ona nikad neće biti prijatelj koji će se slagati sa svime što kažeš, nego će biti stroga ako procijeni da je takva situacija. Jer kada se nađeš u teškoj situaciji prije će pomoći brutalno realna slika nego neka smiješna rečenica poput 'Da, u pravu si' ili 'Slažem se s tobom', piše Miss7. I još nešto: i sami ćemo pokušati biti strogi prema našim voljenima, a sve kako bismo ih probudili i osvijestili da (možda) griješe. Dakle,ovakve prijateljice ne smije se osuđivati, posebno ako se i same tako ponašamo, pomalo zločesto kad nam je netko doista drag.

via GIPHY


Dakle, ako se još koji put naljutiš na svoju prijateljicu koja ima malo otrovan jezik, sjeti se da se od istine profitira, a ne slatkih riječi.


Foto: Imdb/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Istražilo se koliko svatko provede vremena na Netflixu tijekom svog života – rezultati su šokantni

[OMG] Otkrij što se sve jede u školama za ručak i užinu – je li i kod tebe u školi ovakav jelovnik?

Tinejdžeri izgleda ne bi trebali ići na spojeve – istraživanje otkriva razloge zašto je to loše

Istraživanje prijateljice prijateljstvo iskrenost

Još vijesti