Slika nije pronađena

Lindsey Stocker, polaznica srednje škole Beaconsfield u Quebecu, tvrdi da su je zaposlenici škole javno ponizili kad su u učionici, pred svim prijateljima iz razreda, tražili da ustane kako bi izmjerili jesu li joj hlačice dovoljno duge da u njima dolazi na nastavu.

Tražili su od nje da ustane i pred svima joj izmjerili duljinu kratkih hlačica koje je nosila. Nakon što su ustanovili da duljina hlačica nije prikladna, zamolili su je da se ode presvući. “Pred svim mojim prijateljima iz razreda i mojim učiteljem rekli su mi da se moram ići presvući”, kaže Stocker za The National Post. “Kad sam rekla da to neću napraviti rekli su mi da sam donijela lošu odluku. Nastavili su klimati svojim glavama. Pred svima!

Kao odgovor na čitavu situaciju, Stocker je po školi polijepila postere na kojima piše: “Nemojte je ponižavati jer nosi kratke hlače. Vani je vruće. Umjesto da posramljujete djevojke zbog njihovih tijela, naučite dječake da djevojke nisu seksualni objekti.

 

Ne moramo niti reći da su ovi plakati skinuti što je prije bilo moguće. Učenica je također suspendirana nakon ovog incidenta.

Pravilnik odijevanja ove škole ne dozvoljava oblačenje “vrućih hlačica”, “dubokog dekoltea”, “topića”. Glasnogovornica škole Suzanne Stein Day kaže da se dress code odnosi jednako na djevojčice kao i na dječake.

Dječaci ne smiju nositi hlače toliko nisko da im se vide bokserice. Pokušavamo ih pripremiti za život kad završe srednju školu, bilo da se zaposle ili krenu na fakultet. Ako se zaposle u McDonald’su morat će nositi šiltericu, a ako im se to ne bude sviđalo – njihov problem!

Krajem prošlog mjeseca, otprilike 30 učenika poslano je s nastave zbog kršenja pravilnika o odijevanju. Prekršaji su i majice bez rukava, kao i kad se djevojkama vide naramenice grudnjaka.

Jedna je djevojka, polaznica srednje škole Menihek, izjavila da su joj u školi objasnili kako je ovakav pravilnik o odijevanju potreban kako ženske tijela ne bi odvlačila pozornost dečkima. “Razgovarala sam o tome s nekoliko prijatelja dječaka i svi su rekli kako su se naljutili jer ih škola prikazuje kao neka napaljena čudovišta koja je nemoguće kontrolirati.

Jeste li i vi imali sličnih iskustava? Što mislite o ovakvom pravilniku o odijevanju u školama?


L.B./ Huffington Post

foto: screenshot

odijevanje srednjoškolka suspenzija

Još vijesti