Slika nije pronađena

Jednu zagrebačku gimnaziju potresa skandal koji još nikad prije nije viđen, barem ne kod nas. Na državnoj maturi održanoj ove godine, postoje dokazi koji su utvrdili da su dvije učenice koristile nedozvoljena sredstva kako bi prepisivale.


Kako ekskluzivno donosi Telegram, kriminalistička policija trenutno istražuje dva slučaja varanja na državnoj maturi, I to u Hrvatskoj. U jednoj zagrebačkoj gimnaziji, na ispitu iz matematike koji se održao 27. lipnja, jedna učenica uhvaćena je sa kamerom u olovci i slušalicama u ušima.
Samo dva mjeseca kasnije, na jesenskom roku ispita iz hrvatskog jezika otkrivena je i druga učenica koja se služila istim načinom varanja. Radilo se opet o istoj gimnaziji u Zagrebu što je samo dodatno potvrdilo da nije riječ o samo jednom individualnom slučaju, već je stvar mnogo kompleksnija.

via GIPHY


Iako se već neko vrijeme nagađalo o tome koriste li se ovakva i/ili slična nedozvoljena sredstva na ispitima državne mature, ovo su prvi potvrđeni slučajevi.

Kako je Telegramu i službeno potvrđeno iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ove dvije učenice zasad su prve (i jedine) učenice sankcionirane od 2009. godine, odnosno otkad je državna matura kao takva prvi put uvedena.

Osim toga, doznalo se da je u lipnju ove godine, nakon što su provedeni izborni ispiti na  maturi, čak deset učenika zagrebačke gimnazije primilo poruku gdje im je jedna kolegica predložila da se uključe u takozvani 'organizirani lanac' varanja na ispitima.

Ona bi im trebala sve ispite snimiti kamerom koja bi bila sakrivena u olovci, a svi ostali trebali bi samo imati sitne slušalice u ušima, još poznate i kao bubice.

via GIPHY


Kako iznose u Telegramu, njima bi 30-ak minuta prije kraja ispita bili izdiktirani točni odgovori. Svoju uslugu varanja na ispitima državne mature naplaćivala je nešto više od 700 kuna, a te novce navodno bi onda slala onima koji su im te odgovore i pročitali.

Nekoliko učenika navodno je odlučilo raskrinkati učenicu koja je poslala tu poruku te su sve prije ispita ispričali svojim profesorima. Na ispitu iz matematike prozvana učenica odmah je bila sumnjiva i svojim kolegama iz razreda, ali i profesoru koji se u tom trenutku nalazio u dvorani. Sumnjivoj učenici odlučili su oduzeti olovku, a nakon što je uhvaćena, učenica zagrebačke gimnazije odmah je priznala što je zapravo namjeravala napraviti.

Policija je u školu došla kasnije, a ono što pomaže optuženoj učenici jest činjenica da varanje na državnoj maturi samo po sebi nije kazneno djelo. Telegram nije želio otkriti o kojoj se zagrebačkoj gimnaziji radi, ali je potvrdio da je učenica izbačena s mature, suspendirana te joj je iduće polaganje državne mature onemogućeno na dvije godine.

via GIPHY


Da bi stvar bila još gora, samo dva mjeseca nakon ovog incidenta s kojim je vjerojatno bila upoznata cijela škola, još je jedna učenica pokušala varati na ispitu. Ovaj put, riječ je bilo o jesenskom roku ispita iz hrvatskog jezika. Učenica te iste gimnazije sa sobom je imala kameru sakrivenu u košulji, kao i slušalice. I nju je na kraju dočekala ista sudbina kao i njenu kolegicu iz škole.

Jesu li ovo jedini slučajevi, ali se ovakve stvari događaju i u drugim školama, ne možemo znati. Sigurno je samo to da ovim učenicama ipak varanje na ispitima državne mature nije pošlo za rukom, a sad bi se mogle suočiti s ozbiljnim posljedicama. Je li se na kraju njihovo varanje isplatilo? Izgleda da nije.

Izvor: Telegram

Foto: Pixabay/Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Kreativni i maštoviti: evo kako hrvatski učenici varaju na ispitima

Profesori šize: satovi za varanje na ispitima hit među školarcima

Moderni i domišljati – evo na koje načine učenici varaju na ispitima

Državna Matura vijesti obrazovanje

Još vijesti