Slika nije pronađena

Iako ih je 76 posto sedmi razred prošlo s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom, učenici osmih razreda u gotovo 50 posto slučajeva dostižu tek osnovnu razinu znanja iz hrvatskog jezika, engleskog i fizike.

Pritom je u školama više onih koji ne dosežu niti osnovnu razinu znanja (oko 13 posto) nego onih u naprednoj kategoriji (oko 6,5 posto) piše Jutarnji list.

Rezultati prvih nacionalnih standardiziranih ispita provedenih u organizaciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) među 15.209 učenika iz 426 osnovnih škola Hrvatske pokazuju da je, ovisno o predmetu, većina učenika na osnovnoj razini znanja, a između 31 i 35 posto učenika na srednjoj razini. Testirano im je znanje sedmoga razreda i prvog polugodišta osmoga iz četiri predmeta, a zanimljivo je da su najbolje rezultate pokazali iz povijesti, gdje im sličan postotak postiže osnovnu i srednju razinu znanja.


Znanjem povijesti njih 8,54 posto svrstalo se u naprednu razinu (više no u ostala tri predmeta), a ujedno ih je najmanje ušlo u kategoriju ispod osnovne razine znanja - samo oko tri posto. Da svi učenici nisu ozbiljno pristupili polaganju testova za koje ne dobivaju “prave” ocjene, pokazuje podatak da je među testovima iz eseja u hrvatskome jeziku bilo i primjera predaje praznoga papira, nečitkoga rukopisa i navođenja vulgarizama.

Prvi standardizirani ispiti, provedeni u ožujku prošle godine, pokazali su da učenice u prosjeku postižu bolje rezultate od učenika na ispitima ih hrvatskog i engleskog jezika, dok su učenici u prosjeku bolji u povijesti. Podjednaka znanja pokazuju iz fizike. Očite su i razlike u uspješnosti s obzirom na regiju: prosječan učenik iz sjeverozapadne Hrvatske postiže statistički ima znatno bolje rezultate na ispitu od učenika iz središnje, istočne i jadranske Hrvatske.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnji list
I.N.

Pročitajte još:

Prvi korak prema školskim uniformama – u osnovnoj školi u Šibeniku svi će imati iste majice!

Reforme gimnazija: od iduće jeseni učenici biraju smjerove prema interesima!

Krapinski srednjoškolci organizirali izložbu šalabahtera

ocjene testovi obrazovanje

Još vijesti