Slika nije pronađena

'Kad smo pokrenuli WhatsApp 2009. godine, ljudi su se na drukčiji način koristili mobitelima. Appleova trgovina aplikacija tada je bila stara samo nekoliko mjeseci. Oko 70 posto svih mobitela pokretalo je operativne sustave koje su na tržište stavljali BlackBerry i Nokia', piše u objavi WhatsAppa na njihovom blogu.

Danas se situacija drastično promijenila – operativni sustavi koje nude Google, Apple i Microsoft zauzimaju otprilike 99,5 posto tržišta pa više nema potrebe za potporu nekim platformama. Stoga ova aplikacija više neće biti dostupna na pametnim telefonima koje pokreću operativni sustavi Windows Phone 8 i stariji, BlackBerry OS i BlackBerry 10.

Ove godine su ugasili već jednom podršku i to korisnicima koji imaju mobitele sa sustavom Nokia Symbian S60. A u planu im je i daljnje gašenje – u operativnom sustavu Nokia S40 (od 31. prosinca 2018.) i Android 2.3.7 i starije (od 1. veljače 2020.).

via GIPHY


via GIPHY


I premda aplikacija na svim tim uređajima još radi, nije više aktivna u punom smislu i mogla bi prestati s radom u bilo kojem trenutku. Iz WhatsAppa su rekli da ovi uređaji više nemaju mogućnosti koje su potrebne za daljnju nadogradnju aplikacije.


'Ovo je teška, ali ispravna odluka jer želimo ljudima omogućiti bolje načine komunikacije s prijateljima, obiteljima i voljenima. Ako još uvijek koristite jedan od uređaja koje više nećemo podupirati, savjetujemo vam da pređete na noviji Android, iPhone ili Windows Phone', zaključili su u WhatsAppu.

Svi mi koji smo se već osuvremenili i već koristimo novije modele mobitela, moći ćemo se WhatsAppom koristiti i dalje i to poboljšanom verzijom koja (nadamo se) stiže uskoro!


Foto: Pixabay/Arhiva/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

KONAČNO Spas za sve 'krivo' poslane poruke – WhatsApp uvodi najbolju opciju ikad

Super trikovi na WhatsApp-u koje do sada niste znali

Ne radi ti više WhatsApp na mobitelu? Pazi što se dogodilo

promjena vijest whatsapp aplikacija mobitel ukidanje dopkanje