Slika nije pronađena

Vrhovni sud Connecticutau četvrtak je presudio da se tinejdžerica oboljela od raka prisili na kemoterapiju i nastavak liječenje.

17-godišnjakinja, medijima poznata kao “Cassandra C.”, saznala je da boluje od Hodgkinovog limfoma još u rujnu prošle godine, ali je odbila terapiju i liječenje.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dala za “Associated Press”, Cassandra je izjavila da razumije da će bez liječenje umrijeti, ali je bez obzira na to, njena odluka konačna.

Prisiljavanje na operaciju i kemo-terapiju traumatiziralo me”, napisala je u tekstu za AP. “Vjerujem da sam dovoljno zrela da donesem odluku u kojoj odbijam ići na kemo, ali ne bi se smjelo raditi o zrelosti nego o ljudskom pravu odlučivanja što želite ili ne želite raditi sa svojim tijelom.

Iako su šanse da se Cassandra oporavi nakon terapije 80-85%, odlučila je ne liječiti se. Njena majka, Jackie Fortin, izjavila je da se ne radi o religijskom uvjerenju te da nikako nije utjecala na odluku svoje kćerke.

To je njeno ustavno pravo – ne želi se trovati i unositi toksine u svoje tijelo”, rekla je majka. “To je njen izbor, podupirem njenu odluku.

U studenom prošle godine, sudac je odobrio da socijalna služba (Department of Children and Families) dobije skrbništvo nad Cassandrom i prisli i nju i majku da pristanu na liječenje.

Nakon dvije kemo-terapije, Cassandra je pobjegla od kuće. Kad se vratila, sudskom je odlukom udaljena iz svoje kuće, a socijalna je služba dobila dozvolu donositi odluke vezane uz liječenje umjesto nje. Nakon toga, opet je podvrgnuta kemoterapiji.

Iz socijalne službe izjasnili su se da znaju da će njihova odluka biti oštro kritizirana, no unatoč tome “imaju dužnost sačuvati život djeteta, ukoliko se medicinski stručnjaci slože da je to moguće.

Što vi mislite o tome? Ima li itko pravo prisiliti vas na lječenje?

L.B./izvor: Buzzfeed

foto: Twitter, screenshot/YouTube

...Pročitaj još...

...Tinejdžerica sama odlučila otići u dom: 'Znala sam da s obitelji neću zdravo odrastati'...

...Ispovijesti zlostavljanih tinejdžerica...

...Zastrašujući rezultati istraživanja: raste broj tinejdžerica koje tuku svoje roditelje'...

cassandra c. prisilno liječenje kemoterapija Hodgkinov Limfom

Još vijesti