Slika nije pronađena

Pizza, pohano i pire krumpir, špagete bolonjez i eventualno kelj svakog su tjedna na našem meniju i to je skroz okej. Na neke blagdane mama i baka naprave neke tradicionlne hrvatske delicije i sve je okej dok su to purica i mlinci. No, postoji neka hrana koju nikako ne bi nazvali delicijama.

Diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj, postoje jela koja su nekima vrh i u njima uživaju, dok se drugi nad tim istim jelima brutalno zgražaju. Nadamo se da ne jedete trenutno jer ovo je lista odurnih delicija koje ekipa obožava.

1. Sardinija, Italija - Casu marzu je ovčji sir u kojeg je namjerno ubrizgana Piophila casei, tzv. sirna muha. Ličinke te muhe šire se sirom tako da u procesu razgradnje zadobije vrlo neugodan miris. Uz to, ličinke mogu skakati uokolo pa onaj koji jede sir mora pomno paziti da mu koja ličinka ne uleti u oko. Najgore je što ličinke mogu preživjeti unutar crijeva uzrokujući proljeve i povraćanja.


2. Japan – Tunino oko također se smatra delicijom. Iako zvuči gadno, ekipa koja uživa u ovome kaže da ima okus poput lignje ili hobotnice.3. Kina i Azija –  Pidan jaje je vrh kulinarstva za neke. Nije potrebno čitavo stoljeće da se dobije stoljetno jaje, potrebno je 'samo' 7 tjedana do 5 mjeseci. U posudu se stavi jak crni čaj, vapno, sol i pepeo svježe izgorenog drveta, a ova mješavina se ostavlja da se hladi tijekom noći. Idući dan dodaju se pačja, kokošja ili prepeličja jaja koja se onda tjednima ili mjesecima namaču u ovoj kombinaciji.5. Jugoistočna Azija - Balut je prokuhano, oplođeno pačje ili kokošje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Oni koji vole ovo najviše uživaju u okusu još nerazvijenih kosti poluživog embrija i u tom hrskavom okusu.  Filipinci, Kambodžani i Vijetnamci kažu da je balut bogat proteinima i odličan afrodizijak. Filipinci ga jedu nakon sedamnaest dana, dok još nema ni perje ni kljun, a Vijetnamci se strpe dvadesetak dana, kada embrio dobije sva obilježja malog pačića ili pilića, kojemu nedostaje još koji dan da se sam izlegne.5. Tajland – skakavci
su tamo smatrani mrak hranom. I naravno, svaki turist koji dođe tamo mora probati skakavce. Kažu da imaju okus kao kokice – cool grickalice.6. Francuska - Escargots à la bourguignonne ili jednostavno puževi. Navodno su savršeni kuhani u bijelom vinu, češnjaku i s malo peršina. Za one koje zanima, imaju okus kao školjke.Ima toga i kod nas:

1. Kokošje nožice – nedjeljom mama i baka kuhaju kokošju juhu i to od nogica. Diljem svijeta također se jedu nogice bilo kuhane ili pečene. Nekima mljac, drugima se okreće želudac.2. Hladetina – jelo koje također ili obožavaš ili ne možeš smisliti. Uha, nogice, repić svinje u želeu od juhe kratak je opis ovog jela.3. Tripice – to je jelo koje se spravlja od očišćenih želudaca različitih životinja. Na području Hrvatske i susjednih zemalja, postoje i drugi nazivi kao što su: fileki, dropci, tripe, škembići, burag, vampi.Foto: Instagram i Coolinarika

I.I.

Pročitajte još:

Nosiš fiksni aparatić? Ovo je hrana koju moraš izbjegavati

Mljac, mljac: što vole jesti vaši omiljeni celebovi

Hranom do petica: što jesti za bolje pamćenje i uspješnije učenje?Hrana delicije

Još vijesti