Slika nije pronađena

Plemena i zajednice diljem svijeta imaju drugačije i specifične obrede prijelaza – ispite zrelosti kojima od djeteta osoba postane muškarac ili žena i punopravni član društva. Najkraće rečeno, obred prijelaza je događaj koji za svakog pojedinca obilježava prijelaz iz jedne društvene uloge u drugu. Najčešće se ovi obredi prijelaza odvijaju na prijelazu iz djetinjstva u zrelost.

Uvjeti koje treba zadovoljiti razlikuju se od kulture do kulture. Neki su pozitivni dok su drugi traumatični, bolni, čudni, a najčešće ispituju snagu, toleranciju na bol i izdržljivost djevojčica i dječaka. Iako nam se može učiniti da je neobično da se mlade osobe podvrgava tolikoj boli i ispitu snage, ovakvi su se obredi odvijali kroz povijest, a odvijaju se i danas.

Pročitajte o nekoliko najzanimljivijih!

1. Žrtvovanje neprijatelja

U Astečkom carstvu, dječaci bi svoju vojnu obuku započinjali u 17. godini. Dječak je postao muškarac tek kad bi zarobio neprijatelja u ratu i doveo ga natrag kao zarobljenika kojeg bi onda Asteci  žrtvovali svojim bogovima.


2. Mravi i rukavice

Pleme Satere-Mawe živi duboko u prašumama brazilske Amazone. Da bi postali muškarcima, dječaci moraju nositi rukavice ispunjene mravima koji se nazivaju “metak mravi”. Pogađate zašto: ovi mravi imaju jedan od najbolnijih ugriza u svijetu kukaca. Dječaci ne smiju trznuti 10 minuta, a ako im to pođe za rukom, pozdravljaju ih kao novopečene muškarce u plemenu!


3. Xhosa obrezivanje

Pleme Xhosa koje živi u Južnoj Africi moraju proći obrezivanje prije nego što postanu pravi muškarci. Dječake obriju i odvedu u obližnje planine. Žive u izolaciji sve dok ne dođe vrač koji ih obreže, a kući se ne smiju vratiti prije nego što im rana potpuno ne zacijeli.


4. Preskakanje krava u plemenu Hamar

Muškarci plemena Hamar iz Etiopije moraju izvesti ovaj obred prije nego što im dozvole da se ožene. Dječaka prvo bičuje obitelj dok svi prijatelji promatraju. Zatim mora pretrčati preko leđa 4 krave. Nakon toga se smije oženiti.


5. Algonquin Indijanci i otrov

Mladiće Algonquin Indijanaca odvode u izolirano područje, zatvaraju ih u kaveze i daju im snažnu drogu koja se zove wysoccan. Svrha ove droge je da zaborave svoje uspomene iz djetinjstva. Ako se i dalje sjećaju, dobit će drugu dozu droge.


6. Naghol bungeejumping

Ovaj je obred sličan bungeejumpingu, ali koriste se lijane drveća, a cilj je glavom doći što je bliže tlu moguće. Mladići plemena Vanuatu nadaju se da će skočiti, glavom očešati tlo…i preživjeti!


7. Mandan Okipa ceremonija

Da bi dječak iz plemena Mandan postao ratnik, mora postiti 4 dana bez spavanja. Zatim mu kroz prsa provuku drvene kukice za koje ga zakače da visi sa stropa prostorije u kojoj se inicijacija odvija. Mora se smješkati sve dok se ne onesvijesti. Nakon toga mu odsijeku mali prst na ruci i ponude ga kao žrtvu bogovima.


8. Mardudjara obrezivanje

Kada mladi Mardudjara član plemena dosegne period zrelosti, odvode ga na samotno mjesto. Stariji muškarci sjednu mu na prsa dok mu drugi odreže prepucij (kožicu s vrha penisa). Nakon toga, dječak je prisiljen progutati ovu kožicu bez da je sažvače. Dobrodošao u muškost!


9. Sambiansko čišćenje

Kad dječaci uđu u 7. godinu, odvode ih od njihovih majki i smještaju u samo mušku kolibu. Sljedećih 10 godina puno će im puta razbijati noseve, prisiljavati na povraćanje i vršenje nužde te gutanje sjemena kako bi se očistili od prljavštine i na taj način postali muškarci.


10. “Sweet sixteen”

Obred koji prakticiraju na Zapadu, posebice u Americi. Može biti sramotan, ali je rijetko brutalan i nasilan. Roditelji najčešće potroše puno previše novaca kako bi proslavili 16. rođendan svojih kćeri.

Više o neobičnim ritualima diljem svijeta možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: viralnova.com

djetinjstvo obredi prijelaza zrelost svijet

Još vijesti