Slika nije pronađena

Stari narodi jeli su ih još prije nekoliko stoljeća. Međutim, zapadnjacima je pomisao na insekte kao dio obroka oduvijek bila pomalo neukusna i prije svega odbijajuća. Ali, nova vremena traže nove zakone i u posljednje vrijeme revno se priča o novom kulinarskom trendu na zapadu – kukcima!

Kukci su, naime, bogati raznim tvarima, prije svega proteinima, što znači da nam mogu dati mnogo energije bez potrebe za velikim porcijama. Također, kukci su poznati kao vrsta koja je prevladavajuća na Zemlji, odnosno veoma lako i brzo se razmnožavaju, što znači da u njihov uzgoj ne treba ulagati tako mnogo truda kao što je primjerice slučaj s ostalim životinjama (kravama, svinjama, pilićima)...

Ako je netko od vas već imao tu sreću pa bio u Meksiku ili na Tajlandu, mogao se uvjeriti u to koliko su insekti kao kulinarski izbor popularni u državama u tom dijelu svijeta. A Francuska je poznata kao država u kojoj se najfinije  jede kada govorimo o europskim okvirima, no i šire pa nas ne treba čuditi kako su se prvi europski restorani u kojima nude insekte otvorili upravo u ovoj državi.

Zašto jesti insekte?

Kako smo prije naveli, oni su pravo čudo kako se govori o nutritivnim vrijednostima. No, ako vam ovo nije dovoljan argument da ih probate, evo još jednog jakog argumenta u njihovu korist – mnogo su ekološkiji izbor nego druge vrste životinjske hrane, kao što su govedina, piletina ili svinjetina. Naime, ako niste znali, da bi se od, primjerice krave dobio ukusan odrezak, potrebno je uložiti mnogo hrane i vode. K tome i same klaonice su jedan od najvećih zagađivača našeg planeta, plus i farme su također na vrhu popisa zagađivača, prije svega zbog velike količine gnojiva i štetnih plinova koji se ondje stvaraju, a završavaju u prirodi.

No, i ako vam ni ekološki argument nije dovoljan, onda poslušajte što kažu okusni pupoljci ljudi koji su insekte već probali i redovito ih konzumiraju – neki od insekata imaju isti okus kao piletina, drugi kao orašasti plodovi, a treći kao riba i morski plodovi. Vjerujemo kako je ovo mnogima dovoljno razloga za probu ovih neobičnih obroka.

Kod nas prehrana insektima nije raširena, osim kod onih koji između svoja četiri zida  guštaju u ovim neobičnim obrocima, ali na zapadu sve je više restorana u kojima se mogu pojesti najrazličitiji jestivi kukci pa vjerujemo kako će se ovaj trend proširiti i našom regijom, samo je pitanje vremena, dakako. Primjerice, u Parizu restoran zanimljiva naziva 'Naked Lunch' nudi, između ostalog, tapase s vodenim škorpionima, nazvanim još kraljem svih kukaca.

 Na zapadu je uz restorane na tržištu i mnoštvo kuharica u kojima je detaljno objašnjeno kako spravljati jela s kukcima. Neki od kukaca koji se u njima koriste su razne vrste paukova, cvrčaka, skakavaca i mrava.

U Londonu postoji i tzv. 'Pestival', festival o kukcima, kojima se žele promovirati ova sitna bića kao dobar i zdrav način prehrane.

Brojke o  insektima

U UN-u potiču konzumaciju kukaca te ističu kako bi oni trebali postati češći kulinarski izbor kao način borbe protiv gladi, ali i zagađenja planeta zbog uzgoja farmskih životinja.  Postoji oko 2,000 jestivih kukaca, a u mnogim dijelovima Afrike i Azije kukci i njihove larve su već važan dio prehrane, odnosno njima se već hrani oko dvije milijarde ljudi.

Kukaca je jako mnogo pa se tako procjenjuje da ih ima oko 40 tona po jednom stanovniku Zemlje.

Što vi mislite o kukcima kao kulinarskom izazovu? Možete li zamisliti da ih jedete ili ste ih možda nekad već i probali?

N.LJ.J., foto: sxc.hu, Twitter@Wilkes888, @AnaCDay

insekti kukci Prehrana Novi trend Proteini Ekologija

Još vijesti