Slika nije pronađena

Danas započinju prijave učenika osmih razreda na obrazovne programe u srednjim školama koje žele upisati. I ove godine, kao i prethodne dvije, osmaši se prijavljuju elektroničkim putem na mrežnoj stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr., na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.


No, odabiru putem stranice www.upisi.hr, koji je trebao biti dostupan od ponoći, ne može se pristupiti. Neslužbeno se doznaje kako će se mogućnost odabira pojaviti danas oko podneva.

Usto, Indexovi čitatelji javljaju i kako, unatoč tome što na naslovnici portala piše kako su kandidatima upisani i rezultati natjecanja, nisu evidentirani svi rezultati državnih natjecanja.

Učenici prijavljuju najviše šest obrazovnih programa, zadnji rok 8. srpnja. U Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) podsjećaju učenike da svoju listu prioriteta pažljivo pripreme tako da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale, prema željenom redoslijedu.

Od samoga početka prijava programa na mrežnoj stranici www.upisi.hr učenici bi trebali moći pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program pojedinoga kandidata.

Učenici moraju paziti na zadane rokove. Nakon što se zaključa odabir obrazovnih programa (8. srpnja), počinje ispis prijavnica. Za osmaše iz hrvatskog obrazovnog sustava prijavnice ispisuje njihov razrednik u osnovnoj škole, zatim prijavnicu potpisuju učenik i roditelj i predaju je razredniku najkasnije do 10. srpnja. Takva prijavnica čuva se u školi.

Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka upisa (11. srpnja) kandidati stječu pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju. Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr).

Upisnicu je dužan dostaviti srednjoj školi od 13. do 17. srpnja.

Broj slobodnih mjesta za jesenski rok objavit će se 21. srpnja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je da se u školskoj godini 2015./2016. u programe redovitoga obrazovanja planira upisati ukupno 51.014 učenika, raspoređenih u 2.226 razredna odjela.

L.B./izvor: Index.hr

Foto: arhiva

Pročitajte još...

… Odlikaši ne mogu, ali ima tko može: Djeca diplomata imaju izravan upis u srednje škole…
… Problem državne mature: maturanti su pod velikim stresom…
… U srednje škole ove godine upisuje se 3000 učenika manje nego lani…

upisi.hr problemi prilikom upisa upis u srednje škole rokovi pravila

Još vijesti