Slika nije pronađena

Nije teško za pretpostaviti da u današnjem užurbanom svijetu, zaista i jesmo nesretniji nego što su bile naše mame i bake u našim godinama.

Velika očekivanja i nemogući standardi postavljeni od strane društvenih mreža stavljaju ogroman pritisak na naša leđa i postalo je gotovo pa nemoguće barem jedan dan biti na miru, bez provjeravanja Instagrama i Facebooka, gdje redovito gledamo ljude koji žive 'savršenim' životom. Oni su mladi, bogati, uspješni, zgodni, lijepi i isfotošopirani - no to vrlo često zaboravljamo. Neizostavno je spomenuti i školu koja stalno traži sve više i više od učenika, a samim time podiže pritisak i očekivanja, koja su postala nenormalno visoka.

via GIPHY


Girlguiding je proveo istraživanje nad 1903 žene u dobi od 7 do 21 godine te su rezultati pokazali kako se samo četvrtina ispitanica osjeća sretnima, za razliku od 41% koje izjasnilo sretnima u istom istraživanju prije deset godina, piše Independent.

Istraživanje je također pokazalo da 59% djevojaka kaže kako su upravo društvene mreže izvor problema, a njih 69% je reklo da su testovi i ispiti glavni krivci u cijeloj priči! S obzirom na to da ispiti i testovi postoje oduvijek, trebalo bi nešto poduzeti po pitanju društvenih mreža kako bi se smanjio postotak ljudi koji se osjećaju loše zbog istih.

Društvene mreže su bile zamišljene kao pozitivna stvar koja bi koristila za povezivanje ljudi... Na kraju donose samo stres i probleme, a tu još nismo niti spomenuli cyberbullying, koji je nažalost i dalje itekako prisutan na Internetu.

I Amanda Medler, glavna istraživačica u Girlguidingu upozorava na problem: 'Nije dovoljno znati da današnje djevojke nisu sretne i da sve više njih ima ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem nego prethodnih godina. Sada je vrijeme za akciju, slušanje djevojaka, a sve organizacije, vlade, škole i roditelji trebaju raditi zajedno kako bi poboljšali živote svih djevojaka i mladih žena'.

O samom problemu je pričala i Izzy, 17-godišnja članica Girlguidinga, koja u potpunosti suosjeća sa svim curama kojima nije lako: 'Istraživanje posljednjih deset godina ne daje sjajnu sliku djevojkama i mladim ženama, ali ohrabrujuće je vidjeti neke pozitivne promjene. Djevojke se osjećaju sposobnije otvoreno razgovarati o mentalnom zdravlju, kao i povećanom broju djevojaka koje govore o takvim problemima. Ali činjenica da je samo 60% djevojaka koje su osjetile da se njihov glas čuo i da je napravio određenu razliku, pokazuje da je potrebno više učiniti za djevojke i mlade žene da se ne boje govoriti o svojim problemima, stajalištima i mišljenjima'.

via GIPHY


Dakle, pouka priča jest - cure, kada se osjećate loše, pričajte o tome. Pazite na sebe i stavljajte svoje zdravlje (mentalno i fizičko), uvijek na prvo mjesto! Škola može čekati, zdravlje ne!

Foto: Giphy/Unsplash

A.Š.

Pročitaj još:

Dirljiva poruka djevojke koja se bori s depresijom postala viralna: 'Mi trebamo vašu pomoć'

Tvoja frendica je u depresiji? Evo kako joj možeš pomoći da opet bude 'ona stara'

Šokantno otkriće – znanstvenici utvrdili da su cure 11 puta sklonije depresiji od dečkiju!

cura Depresija stres Istraživanje