Slika nije pronađena

U sobi prosječnog tinejdžera nije neobično vidjeti stolicu zatrpanu odjećom koja polagano počinje nalikovati omanjoj planini, a putem do kreveta vjerojatno ćete se spotaknuti na poneki par obuće.

Zbog toga većina roditelja šizi uspoređujući stanje sobe s onim koje ostane nakon što ozbiljniji tornado pohara neko područje – no postoji li opravdanje za taj kaos?

U mozgu tinejdžera prefrontalni korteks još nije u potpunosti povezan s ostalim dijelovima mozga. Ovaj nedostatak povezanosti znači da dio mozga koji se želi zabaviti nema posve 'dobru komunikaciju' s dijelom koji kontrolira prosudbe i procjenjuje rizik. Ukratko, mozak prosječnog tinejdžera je poput 'Ferrarija bez kočnica', a upravo bi ga te kočnice trebale natjerati da uspori i očisti sobu umjesto da ide gledati novi nastavak omiljene serije.

To ne znači da tinejdžeri nisu dovoljno pametni, štoviše – imaju znatno bolju sposobnost za učenje, ali veze između dijelova mozga nisu dovoljno jake kao kod odraslih osoba.

Zato, kada vam mama bude sljedeći put prigovarala zbog nereda u sobi, objasnite joj da vaš mozak ne funkcionira na taj način – barem za sada.

Foto: Shuttestock
Izvor: washingtonpost.com
I.N.

Pročitajte još:

Recite roditeljima: mozak tinejdžera ugasi se kada im popujete!

Uči bolje, pamti brže: vježbe za mozak

Kako utječe na naš mozak: 8 stvari koje nam ljubav radi

sobe tinejdžeri Nered

Još vijesti