Slika nije pronađena

Tjedan dana je svojim pratiteljima prezentirao lažan život pun luksuza i pokazao da ne treba vjerovati svemu što vidimo na društvenim mrežama.

Među youtuberima u zadnje vrijeme trenda zanimljivi izazov: zavarati svoje pratitelje na Instagramu pretvarajući se da su na nekom super putovanju, dok su zapravo doma u svojoj sobi i igraju se na Photoshopu. Puno je youtubera odlučilo sudjelovati u ovo izazovu – neke su njihovi pratitelji odmah prokužili, a neki su uspjeli prodati priču.

Jedan je mladi youtuber iz Londona odlučio malo okrenuti izazov i tjedan dana se na Instagramu pretvarati da je ludo bogat. Bio je to njegov mali eksperiment kojim je htio pokazati da ne smijemo vjerovati svemu što vidimo na društvenim mrežama jer je vrlo lako obraditi fotografije. Byron Denton na svom je Instagram profilu objavljivao tjedan dana takve fotografije – chillanje u privatnom avionu, nošenje dizajnerskih krpica, shoppingiranje u Loius Vuittonu i fotke s putovanja koja su mu platili razni brandovi.

View this post on Instagram

oops?

A post shared by byron (@tbhbyron) on

View this post on Instagram

balenciaga mama

A post shared by byron (@tbhbyron) on


View this post on Instagram

bonjour baguette, so blessed to be in paris!!

A post shared by byron (@tbhbyron) on


U usporedbi s fotografijama koje je do tada objavljivao na Instagramu ove su skupljale puno više lajkova, primjerice -fotografija iz privatnog aviona je u svega 7 sekundi sakupila 1000 lajkova.

View this post on Instagram

did someone say sugar daddy?

A post shared by byron (@tbhbyron) on


Nakon tjedan dana objavljivanja takvih fotki, snimio je video i u njemu objasnio cijeli eksperiment. 19-godišnjak je otkrio da je fotografije uređivao uz pomoć čak nekoliko programa – FaceTune, PicsArt i Adobe Photoshop Lightroom. Na svoju 'običnu' odjeću dodavao je natpise i logo znakove poznatih brendova kao što su Balenciaga ili Off White, fotografiju sebe u naslonjaču pretvorio je u fotografiju sebe u avionu...


Htio je provjeriti hoće li mu ljudi povjerovati, ali i hoće li više lajkati slike u dizajnerskoj odjeći. Ispričao je da je jedna njegova fotografija iz prosinca, gdje je fora odjeven i dobro izgleda sakupila 2234 lajkova, 44 komentara i 113 posjeta profilu. Kada je na  jednu takvu fotku dodao ime dizajnera na majicu ili neki drugi komad odjeće ili obuće, te su fotke dobivale preko 10 000 lajkova samo tako – sve zato što je u dizajnerskoj odjeći.

Na kraju svega se zapitao, a trebali bi se isto zapitati i svi oni koji ljubomorno gledaju strane, ali i domaće 'influencere': 'Ostvare li danas poznati blogeri uspjeh iskrenošću ili fejkanjem?'

Foto: YouTube printscreen/ YouTube/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

Prava istina o životu influencera – stanje u Hrvatskoj moglo bi vas iznenaditi

Ključ njihovog uspjeha – tri koraka uz koja i ti možeš postati influencer!

Koliko ekipe trebaš u nešto uvjeriti da bi to postalo trendi? Ovo je put do statusa influencera!

video youtube instagram influencer youtuber fejkanje

Još vijesti