Slika nije pronađena

Poslovna ekonomija, fizioterapija plus elektrotehnika i računarstvo tri su u ovome trenutku najtraženija studija u Hrvatskoj po ukupnom broju prijava maturanata pristiglih s jučerašnjim datumom.

Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu primila je 3583 prijave, dok su druga dva studija - na Zdravstvenom veleučilištu i zagrebačkom FER-u - dobila po oko 2900 prijava piše Jutarnji list.

Na ljestvici deset najpopularnijih studija našla se očekivano i zagrebačka 'čista ekonomija' zatrpana sa 2866 prijava. Plasman u odnosu na bivša vremena popravlja studij strojarstva, koji se popeo na peto mjesto sa 2376 prijava, a slijede ga, pomalo neočekivano, čak dva studija Učiteljskog fakulteta u Zagrebu: rani i predškolski odgoj te učiteljski studij. Oba su primila više od 2000 prijava maturanata.

Studij prava Sveučilišta u Zagrebu pao je na osmo mjesto, a Zdravstveno se veleučilište sa svojim drugim studijem - radiološka tehnologija - svrstao na devetu poziciju i dobio 50-ak prijava više od studija građevinarstva u Zagrebu. Na listi brojem prijava trenutačno najtraženijih studija nema Medicinskog fakultetu u Zagrebu, kao niti jednog drugog studijskog programa ostalih sveučilišnih gradova.

Slika se u odnosu na prošlu godinu, kao i gore navedeni podaci s ukupnim brojem prijava, mijenja: zagrebački FER popeo se na prvo mjesto brojem prijava prvoga izbora. Lani je to bila ekonomija, dok je drugo mjesto zauzimao Filozofski fakultet kojeg zasad uopće nema na ovoj listi. FER slijedi studij medicine u Zagrebu sa 1059 “sigurnih” prijava. Poslovna ekonomija je po ovome kriteriju pala na treće mjesto, dok se na četvrtome našao stručni studij kineziologije. Studij prava na ovoj je ljestvici nešto bolje pozicioniran (šesto mjesto), a slijede ga strojarstvo, farmacija, logopedija. Studij predškolskog odgoja prvi se put probio na ovoj ljestvici, zauzimajući sa 474 prijave prvoga prioriteta deseto mjesto.

Cijeli članak pročitajteovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnjilist
I.N.

Pročitajte još:

Važna odluka: kako odabrati fakultet i studij?

Pismo učenice iz medicinske škole: strukovne srednje škole diskriminirane na maturi

Problem državne mature – maturanti su pod velikim stresom

maturanti Fakulteti

Još vijesti