Slika nije pronađena

Pretpostavka je da na svijetu ima oko 10% ljevaka, dok je desna ruka dominatnija kod ostatka čovječanstva.

S obzirom da je većina stvari koje svakodnevno koristimo dizajnirana tako da savršeno pristaje u desnoj ruci, vjerojatno ljevacima nije najlakše snaći se u 'desnom' svijetu. No ako uzmemo u obzir da su ljevaci u prednosti u nekim stvarima, možda snalaženje s gadgetima i kuhinjskim pomagalima dizajniranim za dešnjake i nije toliki problem.

Ljevaci su...

..KREATIVNIJI!

Upravo zato dominiraju u zanimanjima kao što su umjetnost i arhitektura. Osim toga, češće koriste centre za govor u obje polutke što potiče kreativnost.

..IMAJU BOLJE PAMĆENJE!

Postoji teza da su inteligentiniji, ali budući nije znanstveno dokazano, složit ćemo se u ovom dijelu da imaju bolje pamćenje te imaju više smisla za matematiku, fiziku i logiku.

..BOLJI U INDIVIDUALNIM SPORTOVIMA!

Posebno kada je riječ o sportovima gdje su 'protivnici' okrenuti licem u lice kao što su mačevanje, tenis i boks. Osim toga leže im sportovi u vodi – ronjenje, plivanje, vaterpolo itd.


Dešnjaci su...

.. RAZIGRANI I HRABRIJI!

Dešnjaci imaju više avanturističkog duha i skloniji su avanturama. To je zato jer desna strana mozga (koja je dominantna ljevacima) kontrolira strah, pa su stoga ljevaci veći plašljivci.

...STRPLJIVIJI!

Smireniji su i racionalniji, a to se može pripisati dominantnoj lijevoj strani mozga. Možda je to razlog činjenice da dešnjaci u prosjeku žive duže? Strpljen spašen!

...SPRETNIJI I BOLJI U TIMSKIM SPORTOVIMA!

Iako je jedno istraživanje dalo ove rezultate, ljevaci su se pobunili objasnivši da ispadaju nespretnima jer 'svijet nije prilagođen za njih'. Možda je to istina, ali to ne mijenja činjenicu da su dešnjaci puno bolji u timskim sportovima kao što su nogomet, košarka ili rukomet.

Izvor: magazin.ba
I.N.

Ljevaci dešnjaci

Još vijesti