Slika nije pronađena

Izgleda da bi od iduće godine država svim učenicima osnovnih škola u Hrvatskoj mogla financirati školske udžbenike. Zaključak je to jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije prije sastanka užeg kabineta Vlade.

'Jasna je poruka da će svaki učenik u Hrvatskoj u sljedećoj školskoj godini imati osigurane besplatne udžbenike. Ne radne bilježnice, nego udžbenike. Model, način i cijenu će vlada razraditi u sljedećih nekoliko mjeseci', rekao je predsjednik HNS-a okupljenim novinarima po izlasku sa sastanka, donosi HRT.

Međutim, do objašnjenja gradonačelnika Milana Bandića bilo je nejasno odnosi li se odluka o besplatnim knjigama samo na osnovnoškolce ili i na srednjoškolce.

via GIPHY


Bandić je svojom izjavom 'Mogu reći kako vjerujem da od iduće godine privilegij da imaju besplatne udžbenike neće imati samo zagrebački osnovnoškolci, nego i drugi u Hrvatskoj', otklonio svaku sumnju – odnosi se samo na osnovnoškolce.

Sredstva za besplatne udžbenike navodno će biti osigurana iz državnog proračuna, iako ministar financija Zdravko Marić ni sam ne zna kako jer zasad novca predviđenog za to u proračunu – nema. Radi se o trošku od oko 200 milijuna kuna ili više. Ipak, budući da su sve koalicijske stranke iskazale interes da se osnovnoškolcima osiguraju besplatne knjige, što je potvrdio ministar uprave Lovro Kuščević, vjerojatno će smisliti način da se ideja i realizira.

Gradonačelnik Bandić je rekao da je za njega to riješeno pitanje, budući da su besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce uvjet saborskog kluba njegove stranke za podršku pri izglasavanju državnog proračuna za iduću godinu.

I sama ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak je u svojem obraćanju objavljenom na njezinom Facebook profilu rekla da su u njenom resoru cijelo vrijeme razmišljali o tome kako 'osigurati održiv sustav koji će omogućiti besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola kako bi maksimalno zaštitili kućni budžet i rasteretili roditelje' i da su 'o tome sustavno komunicirali od početka'.


Možemo se samo veseliti i nadati da će zaista tako i biti, zar ne?

via GIPHY


Foto: Giphy/Facebook/Profimedia/Shutterstock

M.Z.


Provjeri još...

Misliš da školovanje jeftino? Evo koliko love tvoji starci izdvajaju svaki mjesec za tvoje obrazovanje

'Nemate dvoranu? Zato imate livadu' slučaj otkrio koliko škola ima problem s održavanjem nastave tjelesnog

Stanje mentalnog zdravlja je alarmantno – upoznajte pravo lice prosječnog srednjoškolca u Hrvatskoj

knjige Školski udžbenici besplatno osnovnoškolci odluka

Još vijesti