Slika nije pronađena

Nova školska godina već se zahuktava, a s njom dolaze domaće zadaće, ispitivanja i testovi. Za neke učenike nijedna školska godina ne prolazi bez instrukcija koji su im potrebni da obave sve svoje školske obaveze.

Nedavno smo pisali o učenicima, ali i profesorima koji nisu zadovoljni načinom učenja i programom u školama. Po njihovom mišljenju, u škole bi trebalo uvesti više prakse, a manje teorije i izbaciti gradivo koje se bazira isključivo na 'bubanju' napamet.

>> Članak u cijelosti pročitajte ovdje

Zato nije ni čudno što hrvatskim učenicima sve češće treba pomoć oko učenja i savladavanja gradiva koje bi zapravo trebali naučiti u školi. S obzirom na to da sve veći broj učenika treba instrukcije, saznali smo iz čega tvoji školske kolege najčešće traže instrukcije.
Kad je riječ o školarcima, instrukcije podjednako uzimaju učenici osnovnih i srednjih škola. 'Kod osnovne škole instrukcije traže uglavnom viši razredi (7. i 8.), a razlozi su razni. Dio učenika želi popraviti ocjene i steći što više bodova za upis u srednju školu, dok dio učenika želi proširiti znanje i jednostavnije proći prilagodbu na srednjoškolsko obrazovanje', rekli su nam iz centra Monemus.


Kod srednjoškolaca stvar je nešto drugačija, a oni instrukcije najčešće traže zbog 'hvatanja' zaostataka i priprema za upis na fakultete. 'Sve je vidljivija pojava kampanjskog učenja te učenici nastoje što brže pohvatati zaostatke. Dio učenika jednostavno treba naučiti kako se uči, dok se dio kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje priprema za upis na fakultet.'

Iz kojih su predmeta instrukcije najtraženije?

Zanima te iz čega tvoji vršnjaci najčešće trebaju instrukcije? Mislimo da te odgovor na ovo pitanja neće previše iznenaditi. Kako su nam rekli iz Monemusa, najtraženije su instrukcije iz matematike i fizike, odnosno onih predmeta koje učenici trebaju najviše vježbati, u kojima je potreban kontinuirani rad i redovito praćenje gradiva.

Osim 'klasičnih' instrukcija, učenicima se nude i pripreme za državnu maturu za kojima je također sve veća potražnja.

via GIPHY


Anamarija, prošlogodišnja maturantica 4. razreda gimnazije, jedna je od rijetkih učenika koji su u svojoj školi imali organizirane pripreme za državnu maturu.

'U našoj školi imali smo pripreme za maturu i ja sam ih redovito pohađala. Isplatilo mi se i savjeti koje smo dobili od profesora puno su nam pomogli kod pisanja mature, a pogotovo matematike koje je barem meni predstavljala najveći problem. U svakoj školi u Hrvatskoj učenicima bi morao biti omogućen ovakav program', misli Anamarija koja je državnu maturu položila s vrlo dobrim.

via GIPHY


Foto: Monemus/Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Srednjoškolci poručili ministrici kakvo obrazovanje žele – slažete li se s njima? ANKETA

Među najboljima smo u Europi – pogledaj koliko stranih jezika zna svaki hrvatski srednjoškolac

Pitali smo učenike i profesore – što bi promijenili u hrvatskim školama? Ovo su njihovi odgovori

instrukcije Učenici obrazovanje

Još vijesti