Slika nije pronađena

Lutka Barbie od kraja pedesetih godina, otkad ju je javnosti predstavila tvrtka Mattel, nije izgubila niti djelić popularnosti. No, znate li sve o njoj što biste trebali?

Ona se kroz godine mijenjala – prva Barbie je bila obučena u crno-bijeli kupaći kostim, a zatim je šezdesetih dobila i dečka, Kena. Tek 1966. na tržištu se pojavila tamnoputa Barbie, a kasnije smo saznali da Barbie ima i veliku obitelj i razna zanimanja.


Od 2015. godine Barbie više ne nosi samo štikle i može biti što god poželi, baš kao i mi. Prijelomni trenutak se dogodio nakon što je svjetska javnost godinama napadala Mattel da njihova popularna lutka iskrivljuje pogled na žensku ljepotu – do tada su 'prave cure' morale biti plave, nasmijane, našminkane, velikih grudi i u uskoj odjeći da bi se svidjele dečkima. A onda su se pojavile punk-rock Barbike, one niske, punije, svih boja i oblika... I Kenovi su postali realniji – savršeno isklesani Ken tako je postao sasvim prosječan frajer, nizak i bucmast.


Jedino što je ostalo isto je njihova popularnost i činjenica da su omiljena igračka brojnih generacija cura – ipak, ne znaju svi sve o njima!


Barbie se ustvari zove Barbara Millicent Roberts, a njezino ime ispisano je u romanu Randoma Housea. Roditelji joj se zovu George i Margaret Roberts. A ni Ken nije samo Ken – to mu je ustvari samo nadimak! Njegovo pravo ime je Carson i sada već ima 57 godina – rođen je 11.3.1961. godine.

Pa sad recite da se niste u neznanju igrali... Samo pravi fanovi znaju sve o Barbiki, a ako ti nisi jedna od njih, ne brini – priču o Barbie možeš i sama osmisliti, bit će jednako zabavno!

Foto: Pixabay/Mattel/Pinterest

M.Z.

Provjeri još...

I mi smo se igrali s Barbikama i Kenovima – pogledaj kako danas izgledaju

Nova Barbie poručuje: možeš biti što god poželiš

Plastična ljubav: dečko i cura podvrgnuli se estetskim operacijama kako bi izgledali kao Barbie i Ken

Lutka barbie prezime

Još vijesti