Slika nije pronađena

Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije organizator je tribine i stručnog skupa Alkohol i kockanje kod mladih.


'Govorili smo o poremećajima ponašanja povezanim s konzumacijom alkohola i igranja igara na sreću kod naših tinejdžera. U prvom dijelu pokušali smo izgraditi stavove djece prema konzumaciji alkohola, naučiti ih da nije svako pijenje automatski alkoholizam, da donose odluke na temelju informacija i da je odgovorno preuzeti odgovornost za svoje postupke. Potom, da nauče kako da se odupru utjecaju vršnjačke skupine ukoliko je taj utjecaj negativan
' rekao je Zoričić, voditelj Referentnog centra o ovisnosti o drogama, viši znanstveni suradnik, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice za Glas Istre.

'Podaci govore da naši mladi, 15-godišnjaci, piju natprosječno u odnosu na vršnjake iz ostalih zemalja Unije, a nažalost i zbog nepostojanja sustava odgovornog priređivanja igara na sreću, i tinejdžeri u RH kockaju više od vršnjaka iz EU' rekao je Zoričić. Dodao je da kod nas postoje zakoni koji čak brane otvaranje kockarnica u blizini škola, no to se nažalost u većem slučaju ne provodi i nije slučajno da su upravo ta mjesta najatraktivnija za industriju igara na sreću jer je tu najveći broj mladih.

Mislite li da bi trebao postojati zakon koji brani otvaranje kockarnica u blizini škola?

Foto: Shutterstock
Izvor: Glas Istre
I.N.

Pročitajte još:

Posljedice opijanja: zašto ne piti alkohol?

Osnovnoškolci piju: dečki pivo, a djevojčice žesticu s voćnim sokovima

Veliki problem: mladi sve češće spavaju do podneva, a alkoholiziraju se do jutra

alkohol kockanje tinejdžeri

Još vijesti