Slika nije pronađena

Instagram je razvio alat koji može prepoznati tko koristi servise i aplikacije kako bi si povećao broj pratitelja, lajkova i komentara.

Sigurno se dogodilo da ste nekad vidjeli nečiji profil i zapitali se kako to da baš ta osoba ima toliko followera koji mu lajkaju i komentiraju fotke, a vi bi mogli uslikati ljepšu fotografiju zatvorenih očiju u tri ujutro. S obzirom na snagu Instagrama u kreiranju mišljenja drugih oko nas, nije niti čudo da su se followeri i lajkovi počeli kupovati. Međutim, Instagram je odlučio stati na kraj takvima čija kvaliteta profila nije ni približno dobra za broj pratitelja koje imaju. Obrazložili su kako žele da njihova društvena mreža bude mjesto gdje ljudi dolaze po autentičnost i iskrenu međusobnu interakciju.

via GIPHY


Kako će se ta cijela akcija čišćenja fejkera odviti?

Za početak, Instagram će identificirati sumnjive korisnike i na temelju toga micati lajkove, komentare i followere za koje vjeruje da su kupljeni. Stare objave korisnika s kupljenim lajkovima neće se brisati, a neće se smanjiti ni broj postojećih lajkova. Njihove nove objave neće dobiti jednak broj lajkova što može biti poprilično neugodno ako ste jučer na objavljenoj fotografiji imali 10 tisuća lajkova, a danas samo 200. Takve korisnike Instagram će upozoriti i obavijestiti o kršenju pravila te će od njih zatražiti promjenu lozinke. Ako i nakon svega toga korisnici nastave s primjenjivanjem metoda za lažno povećanje popularnosti, to bi moglo utjecati na 'njihovo iskustvo korištenja Instagrama', rekli su za BBC, međutim, nisu objasnili na što konkretno misle kad to kažu.

Ovo je samo još jedan korak s kojim žele zaštititi platformu od lažnih vijesti i korisnika te prevarantskih aktivnosti. Instagram je i ranije imao posla s ovakvim problemima i proveo je čišćenje lažnih korisničkih računa, ali ovaj put stepenica se podiže još više.


Foto: Shutterstock/Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Jesu li i tebi inspiracija? Najčešće korišteni autori i njihovi citati na Instagramu

#SVISMOTU Vodi se opaka bitka za popularnost između Instagrama i Snapchata – gdje si ti? [ANKETA]

PRECOOL Umjesto novcem, obrok u fancy restoranu možete platiti brojem pratitelja na Instagramu

instagram sumnjivi korisnici instagram profil Čišćenje

Još vijesti