Slika nije pronađena

Ako rado voliš uzeti knjigu u ruke, onda već i znaš koliko je danas popularna fantasy literatura. Riječ je naravno, o onim magičnim knjigama koje, kad jednom započneš čitati, bude ih teško ispustiti iz ruke, a koje te vode u svijet mašte, neobičnih likova i nevjerojatnih zapleta.

Neki od najpoznatijih naslova ovog žanra danas su sigurno 'Sumrak', 'Harry Potter', 'Gospodar prstenova' i 'Igre gladi'. Svi naslovi s ovog popisa dobili su i svoje filmske inačice, koje su postale veliki hitovi diljem svijeta. Dovođenje tih likova na velike ekrane udahnulo im je jedan sasvim drugačiji život i tako reći ih povuklo u našu stvarnost zahvaljujući glumcima koje od tada često uspoređujemo upravo s likovima koje utjelovljuju.

Gospodar prstenova

Ovaj epski roman djelo je britanskog pisca J.R.R.Tolkiena. Radnja se odvija u Međuzemlju, gdje se događa mitska borba između dobra i zla. Tamnu stranu predvodi Lord Sauron, koji je u prijašnjem dobu stvorio prsten strašne i velike moći pomoću kojeg je uspio zavladati rasama ljudi, vilenjaka i patuljaka.

Nakon što je prsten nanovo pronađen, započinje borba za njegovo posjedovanje, a u prvom nastavku knjige upoznajemo neobičnu družinu koja igrom slučaja postane njegovim čuvarem. Riječ je naravno o hobbitima Frodi Bagginsu, Samwise Gamgeeiju, Merry Brandybucku i Pippin Tooku, čarobnjaku Gandalfu, vilenjaku Legolasu, patuljku Gimliju, rendžeru Aragornu i kapetanu Boromiru.


Ova družina hrabro se suprostavlja silama zla koje pod svaku cijenu žele prsten moći kako bi zavladale Međuzemljem i zauvijek iz njega izbrisale rasu ljudi.

Ova trilogija doživjela je iznimno uspješnu ekranizaciju pod redateljskom palicom Petera Jacksona, koji je za lokaciju koja će dočarati ovaj bajkoviti svijet izabrao divljine Novog Zelanda, a uloge koje su odigrali glavni glumci očarale su na milijune obožavatelja diljem svijeta. Slavnog hobbita igrao je Elijah Wood, čarobnjaka Gandalfa Ian McKellen, vilenjaka Legolasa Orlando Bloom, a Aragorna Viggo Mortensen. Ženske boje obranile su Liv Tyler i Cate Blanchett i to obje u ulogama vilinskih ljepotica.

Ovi likovi zauuvijek su našli mjesto u našim srcima, a u prosincu u kina dolazi i inače prvi nastavak Tolkienovog svijeta, a to je roman 'Hobbit'.

Harry Potter

Kada je škotska spisateljica J.K.Rowling započela pisati roman o neobičnom dječaku magičnih sposobnosti, bila je na rubu siromaštva, a pisanje je često obavljala u edinburškim kafićima i to kako bi mogla pisati na toplom mjestu. No, njezini likovi osvojili su svijet ubrzo nakon izlaska prvog nastavka naziva 'Harry Potter i kamen mudraca' koji nam je ponovno u živote donio izgubljene čarolije.

Uslijedilo je još šest nastavaka knjige u kojima smo zavoljeli mladog čaorbnjaka Harryja koji je, nakon što mu je zli čarobnjak Voldemort ubio roditelje, ostao siroče prepušteno na milost i nemilost svojoj teti i tetku koji su mu uskratil ljubav i pažnju tako jako potrebnu jednom nesretnom dječaku. No, ono što Harry nije ni u snu mogao zamisliti uskoro se ostvarilo. Harry tako odlazi u školu za magiju i čarobnjaštvo zvanu Hogwarts u kojoj stječe prijatelje Rona i Hermionu.


Ovaj trio na svakom koraku zapada u razne pustolovine, a Harry mora dobiti i bitku za svoj vlastiti život, jer mu ponovno prijeti mračni čarobnjak Čije Ime Ne Smije Biti Izgovoreno.

Harry Pottera smo na filmu mogli pogledati još 2001.godine kada je izašao prvi dio, a ovog dječaka magične krvi utjelovio je Daniel Radcliffe. Ema Watson savršeno nam je dočarala Hermionu, a Rupert Grint  Rona. Sa svakim novim nastavkom ovi junaci su odrastali pred našim očima, a njihove pustolovine postajale su sve mračnije i opasnije. Kraj njihove borbe vam je zasigurno dobro poznat, a pobjedu nad mračnom stranom Harryju je donijela i vjera u prijateljstvo te neizmjerna hrabrost.

Definitvno nešto što lajkamo, i na filmu i u knjizi!

Sumrak

Serijal od četiri romana napisala je američka spisateljica Stephenie Mayer oživjevši nam svijet vampira i vukodlaka. Tako slijedimo život Belle, 17- godišnjakinje koja se nakon selidbe u manju sredinu zaljubljuje u neobičnog mladića Edwarda koji joj kasnije otkrije da pripada vampirskom klanu.

Osim njih, na tom području prebiva i pleme vukodlaka, od kojih je jedan 'vuk' imena Jacob također zaljubljen u Bellu. Osim što se javljaju razni zapleti izazvani sudarom triju svijetova ljudi, vukodlaka i vampira, pratimo i ljubavni trokut između glavnih protagonista.


Uloge likova iz ove priče u zvijezde su vinule Roberta Pattinsona kao vampira Edwarda i Kristen Stewart kao Bellu. Par je svoju romansu nastavio i van filmskog seta, a njihova ljubavna saga nedavno je dobila tužan epilog nakon što je Kristen prevarila svog dečka. Definitivni rasplet tek čekamo, a do tada uživajte u priči i ljubavi na vampirski način.

Igre gladi

Ovaj roman dolazi iz pera spisateljice Suzanne Collins, a u njemu je ponuđena dosta crna verzija budućnosti svijeta.Tako u ruševinama nekadašnje Sjeverne Amerike sada postoji zemlja Panem u kojoj se nasumično izabiru dječak i djevojka između 12 i 18 godina kako bi sudjelovali u Igrama gladi, okrutnom natjecanju u kojem svaki natjecatelj da bi preživio mora ubiti ostale natjecatelje. Igre su izmišljene kako bi zabavile građane Capitola koji žive u raskoši i bogatstvu.


U okrugu 12 pak koji je osuđen na glad i siromaštvo, šesnaestogodišnja Katniss Everdeen brine za majku i mlađu sestru, a kada upravo njezina sestrica Prim bude izabrana za sudjelovanje na igrama, Katniss se dobrovoljno javi kako bi zauzela njezino mjesto. Kada igre započnu Katniss u njima mora pokazati svu svoju snagu i dovitljivost ali i suočiti se sa surovosti svojihsuparnika.

Filmsku verziju ove trilogije mogli smo pogledati u ožujku ove godine, a glavnu ulogu tumači mlada Jennifer Lawrence. Sljedeći nastavak romana uparvo se snima, a trebao bi u kina stići krajem 2013. godine.

Koji su tvoji najdraži fantasy likovi?

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

fantasy harry potter sumrak saga Igre gladi Gospodar Prstenova

Još vijesti