Slika nije pronađena

Neidentificirani leteći objekti ili NLO ili vanzemaljci. Nazovimo ih kako želimo, ali jedno je sigurno – uvijek izazivaju veliko zanimanje, kako kod običnog puka, tako kod stručnjaka koji ih desetljećima istražuju.

Cijela ta priča o NLO-ima zapravo se zahuktala za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zaraćene strane su jedna drugu optuživale da šalju neke neidentificirane objekte i tako provociraju, a u konačnici je ispalo kako nije kriv ni istočni ni zapadni blok već – mali zeleni, ili, bolje rečeno, mali svjetleći iz svemira. No, krenimo ispočetka.

1942. jedan je američki marinac bio na Salamunskim otocima i posvjedočio kako je vidio 150 teturavih objekata koji su letjeli u ravnim formacijama od 10 do 12 letjelica. Iste godine je jedan fotograf želio snimiti jednu ulicu u Kini, a tada mu je pozornost privukao objekt u obliku diska koji je lebdio na nebu. Fotograf ga je snimio i prodao jednom Japancu te je fotografija dugo čuvana u obiteljskom albumu.


Masovna izvješća američkih pilota

Već 1943. godine američki su piloti počeli masovno izvješćivati  o svjetlećim loptama koje su letjele usporedo s njihovim zrakoplovima. Lopte su svjetlucale zelenom i crvenom svjetlošću, u promjeru su imale nekoliko desetaka centimetara. Neki objekti koji su letjeli uz zrakoplove imali su oblik diska. Zapisano je kako su jurili velikim brzinama i pokazivali znakove inteligentnog ponašanja, a tadašnji ih radari nisu mogli ni detektirati. Neki od pilota su rekli kako dodiruju zrakoplov, ali ne izazivaju štetu na njima što je potaknulo vjerovanje da nisu materijalne prirode.

Prvo su ih nazvali kraut – balls ili kraut – fighters jer se smatralo da se radi o nekim njemačkim spravama za praćenje. Kasnije su nazvani foo – fighter te je o njima bilo sve više izvješća, najviše 1944. godine. Fenomen se počeo istraživati, a obje zaraćene strane smatrale se da se radi o ratnim spravama one druge strane. U konačnici je Američko ratno zrakoplovstvo odbacilo sve priče kao rezultat masovne ratne psihoze i halucinacije.

Bitka iznad Los Angelesa

25. veljače 1942. godine zbila se poznata Bitka iznad Los Angelesa. Niste čuli za nju? Trebali ste jer to je jedna od do sada najpoznatijih bitaka čovjeka i vanzemaljaca (naravno, ako ne računamo sve one silne bitke na filmskom platnu). Tada se, naime, iznad dvije četvrti u Los Angelesu  vidio golemi predmet na nebu. Napadnut je s čak 1,500 protuzračnih projektila, ali iako je bilo puno pogodaka, sve nije imalo nikakvog učinka. Napad je trajao više od pola sata, ali na letjelici nije bilo nekih oštećenja. Nakon toga je jednostavno – nestala.

Zanimljivo je i da je fragmentima granata ozlijeđeno tek dvoje ljudi, što je nevjerojatno s obzirom na količinu granata kojima je letjelica bila zasuta.

Žena iznad čije je kuće leteći objekt stajao kasnije je za novine izjavila: 'Bio je predivne blijedonarančaste boje, bio je najljepša stvar koju sam ikad vidjela. Bio je golem.'

Što vi mislite o NLO-ima? Jesu li oni samo rezultat masovne histerije ili masovne želje za njihovim postojanjima ili doista postoje? I jeste li možda ikada primijetili kakav NLO?

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Provjeri još...

Lude zabave koje ne smijete propustiti u životu

Najbizarniji izumi 20. stoljeća

NLO vanzemaljci neobično Fora

Još vijesti