Slika nije pronađena
Svi smo se barem jednom našli u situaciji da nam mama stalno tupi o jednoj te istoj stvari, a mi ju ne slušamo, ili bolje rečeno, pravimo se da ju ne slušamo.

Jedno istraživanje, provedeno prije 3 godine, je pokazalo kako majke koje redovito zvocaju svojoj djeci, zaista na kraju i imaju uspješniju djecu. O da, sigurni smo da to nisi očekivali, zar ne?


via GIPHY


Možda nam na prvu djeluje kao da to zvocanje ustvari potiče totalan kontra efekt, a možda tako i je u tom trenutku, no ustvari, majke postignu točno ono što su željele - imaju uspješniju djecu nego majke koje ne zvocaju.

Istraživanje je provedeno 2015. godine na preko više od petnaest tisuća djevojaka, koje su imale između 13 i 14 godina, na sveučilištu u Essexu. Kao glavni zaključak istraživanja, znanstvenici su zaključili kako visoka očekivanja roditelja potiču njihovu djecu da zaista i dostignu ta očekivanja, pogotovo kada ih se stalno podsjeća na ta očekivanja (zvocanje).

Neki od ostalih rezultata su također činjenice da cure s 'napornim' roditeljima rjeđe postanu teen mame, češće se upisuju na fakultet, rjeđe zaglave na poslovima bez nekih prilika za napredak i sa slabom plaćom te također imaju manje šanse da dugo vremena budu nezaposlene.

Radi se naravno sve o samim pozitivnim stvarima, pa moramo priznati, možda to zvocanje čak i nije toliko loša ideja. Kad malo razmislimo, često zvocanje nas natjera na to da napravimo što se traži od nas, samo kako bismo zaustavili to zvocanje koje djeluje kao da nema kraja...
Možda nije najbolja motivacija na svijetu, ali svakako je motivacija, a to je jedino bitno. S vremenom i kako se sazrijeva, osoba shvati da postoje neke stvari koje se jednostavno moraju napraviti kako bi onda kasnije u životu imali više uspjeha i sreće.

via GIPHY


Tko zna, možda čak i mame ne vole zvocati već gledaju na to kao na nešto što moraju obaviti? Tko zna....

Foto: Shutterstock/Giphy

A.Š.

Pročitaj još:
Dodatni razlozi da ih zagrliš – evo zašto bi roditelji trebali biti najbitniji ljudi u tvojem životu
LOL Osam stvari koje sigurno stalno radiš, a tvoje roditelje užasno živciraju
OMG Devet loših navika na kojima možeš 'zahvaliti' svojim roditeljima

roditelji zvocanje mame cure uspjeh

Još vijesti