Slika nije pronađena

Planirate nezaboravan rođendan ili samo vikend druženje s prijateljima dok gledate omiljeni film ili seriju? Pri ovakvim feštama sitna hrana ili još nazvana 'finger food' igra veliku ulogu.

Naime, osim što se radi o doista ukusnoj hrani, također se radi o dekorativnoj hrani koja malo koga ne ostavlja bez daha. Većinom je toliko slatka i neodoljiva da je nekima doslovno žao pojesti je. Ipak, hranu ne valja bacati pa vjerujemo da neće nedostajati kandidata za ukusno mljackanje! A jedno je izvjesno – ovakva hrana izmamit će osmijeh pa i najnamrgođenije lice!

Što će vam trebati za jestive pčelice?

  1. Crne masline bez koštica
  2. Dvije vrste sira, jedan žuti, drugi svjetliji, bljeđi
  3. Sirni namaz ili svježi sir
  4. Crna jestiva boja
  5. Čačkalice
  6. Nožić
  7. Pladanj

KORAK PRVI

Masline izrežite na krugove. Svaku maslinu izrežite na tri dijela. Ovako ćete dobiti osnovu za jednu pčelicu. Nakon toga nađite okrugao kalup jednakog promjera kao masline te izrežite dva kruga od sira.


Ovo bi mogao postati problem jer obično nemamo ovako malene kalupe, ali možete si pomoći nožićem pa na tanki komad sira staviti odrezani komad masline te prema njemu skrojiti okrugao komad sira jednake veličine.

KORAK DRUGI

Sada započinje slaganje naše pčelice. Prvo špricu za dekoriranje (ili plastičnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh) napunite sirnim namazom ili svježim sirom (ukoliko koristite svježi sir, prije ga dobro razmiješajte da bude gladak). Na pladanj stavite donji dio masline.


Ako je pomalo grbav i neće ravno stajati, na pladanj istisnite malo sirnog namaza te u njega utisnite maslinu. A sada slažite – okrugao komad sira, drugi dio masline, drugi komad sira i zadnji, zaobljeni komad masline. Između svakog komada masline i sira nanesite malo sirnog namaza iz šprice. Namaz služi umjesto ljepila, kako se pčelice ne bi 'napile' pa rušile.

KORAK TREĆI

U sredinu glavice pčelice zabijte čačkalicu – ovo je pčelinje rilce, a k tome i instrument pomoću kojeg ćete podignuti pčelicu s pladnja i staviti je u usta. S gornje strane rilca iz šprice nanesite malo sirnog namaza – to su oči.


Na sredini očiju stavite kapljicu jestive crne boje. Ako vam je problem nabaviti je, žrtvujte jednu crnu maslinu pa od nje izrežite sitne zjenice za sve pčele koje ćete napraviti.

KORAK ČETVRTI

Od svjetlije vrste tvrdog sira izrežite krilca, odnosno po dva kruga koja ćete sa sirnim namazom zalijepiti za pčelinja leđa. I to je to! Dobar tek!N.LJ.J.
Foto: www.sheknows.com

tulum Hrana zanimljivo