Slika nije pronađena

Iako je do početka državne mature ostalo punih pet mjeseci, maturantima za tri tjedna istječe rok za prijavu ispita.

Krovna institucija za organizaciju i provedbu mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ovih je dana objavila detaljiziran prikaz rezultata ispita državne mature iz ljetnog roka prošle godine.Rezultati među ostalim pokazuju da su etika, informatika i sociologija predmeti čije je ispite najveći postotak učenika riješio negativno, dok je najviše odličnih ocjena iz francuskog, njemačkog, latinskog, talijanskog i engleskog piše Jutarnji list.

Iz etike je 39 posto učenika dobio jedinicu, a iz francuskog na višoj razini znanja peticu je dobilo 45 posto maturanata. Osim jezika, učenici na maturi najviše petica dobivaju iz vjeronauka i fizike te biologije i psihologije (oko 10 posto).

Ipak, fiziku kao najpopularniji izborni predmet 20 posto pristupnika na maturi nije riješilo za pozitivnu ocjenu, slično kao kemiju i hrvatski na osnovnoj razini.

Negativnih ocjena iz hrvatskog jezika na višoj razini bilo je tek 2 posto, pokazuju podaci NCVVO-a, dok je odličnih ocjena na tom ispitu bilo pet posto. Više od polovice kandidata hrvatski je na višoj razini riješilo za trojku, a nešto manji postotak istu je ocjenu dobio iz hrvatskog na osnovnoj razini.

Čvrsta trojka prosječna je ocjena na dosadašnjim maturama. Od obaveznih ispita - hrvatskog, matematike i engleskog - najviše je odlikaša iz engleskog na višoj razini (18 posto), potom hrvatskog na osnovnoj (15 posto).

Za razliku od gimnazijalaca kojima je matura obavezna (njome završavaju srednjoškolsko obrazovanje), strukovnjacima ona nije obavezna niti je mogu pasti.

Upravo oni dobivaju najviše negativnih ocjena na maturi, a gimnazijalci odskaču s brojem petica na ispitima mature.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnjilist
I.N.

Pročitajte još:

Maturanti, pozor: počele prijave studijskih programa

Studiranje- što očekuješ, a kako će zaista izgledati

Maturanti, oprez: ako ne odjavite studij kojeg ne mislite upisati slijedi velika novčana kazna

rezultati Matura predmeti ocjene

Još vijesti