Slika nije pronađena

Znamo da Coca Cola nije zdrava, ali to nas neće spriječiti da ju pijemo u prevelikim količinama. I to je u redu, znamo što si radimo. S druge strane, za neka od ovih pića svi mislimo da su zdrava i da je dobro da ih pijemo, izgleda da ipak nije.

Slatki sokovi, gazirana pića ili alkohol samo su neka od pića za koja znamo da nisu najzdravija, ali na ovoj listi su neka koja tu ne bi očekivali. Osim što se čine kao da su zdrava, većina nije, a najčešći je razlog – prevelika količina šećera i aroma kao i pojačivača okusa umjesto primjerice pravog voća.

Čokoladno mlijeko
Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, imajte na umu da se ne radi o napitku koji je potpuno bezazlen -  jedna mala bočica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera + plus pojačivače okusa.

Sok od brusnice
Znate li da ovo voće ima jako malo kalorija i da je neopisivo zdravo? Pa kako se tako nešto može pretvoriti u nešto nezdravo? Upravo zbog trpkog okusa soka brusnice, proizvođači dodaju puno šećera kako bi nastao sok.

Juice od naranče
Baš kao što postoji lažni sir, sok od naranče često nije ono što očekujete - radi se o mješavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih kemikalija. Jasno je da zdravstvenih dobrobiti u ovom sirupu nema, piše ordinacija.vecernji.hr.

Sok od rajčice
Rajčica može biti voće bogato antioksidansima, ali bilo kakve dobrobiti ovog napitka se gube nakon što se on flašira. Kako se želi da rajčica postane aromatičan napitak, proizvođači dodaju natrij, pa se pretpostavlja da u jednoj šalici takvog soka u sebe unesete 30 posto dnevne preporučene doze natrija.

Puno kave
Dok šalica ili dvije kave mogu učiniti dobro za zdravlje, ali razmislite ako vam je prvi napitak ujutro šalica od 2 dcl puna ovog napitka jer, prema riječima stručnjaka, kosti slabe i mogu postati lomljive.

Voda iz bočice
Problem je u poznatom "zločincu" BPA (bisfenola A), kemijske komponente koja oponaša hormone i nalazi se u puno plastičnih predmeta. Prema pisanju nekih studija, ova kemikalija može utjecati na razvoj raka i plodnost, piše ordinacija.vecernji.hr.

Voda s vitaminima
Ovo je zapravo više sok nego voda. Kada se obična voda obogaćuje vitaminima, najčešće se dodaju i arome nekog okusa poput limuna. Zbog dodatka aroma i velikih količina šećera ovo u tren oka od obične vode bez kalorija postaje sok s puno više kalorija. Iako na njima piše voda, jedna boca ovakvog pića sadrži oko 120 kalorija, najčešće zbog šećera.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - AN Photographer2463

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Čokoladna eksplozija u šalici! Novo hit piće koje je osvojilo internet - vruća čoko bomba! Evo kako ga napraviti

Cure, pijete na slamčicu? Nakon što ovo pročitate, kladimo se da ju više nećete ni taknuti

Piješ vodu iz plastične boce? Razlozi zašto to nije dobro

Kava nezdrava pića sokovi nisu zdrava cokoladno-mlijeko pića nezdravo

Još vijesti