Slika nije pronađena

Postotak nekritičkog pijenja (cuganja svega što se ponudi) u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u posljednjem desetljeću u apsolutnom porastu od čak 300 posto, rekao je šef Hitne pomoći u Makarskoj. Dobar dio 'rezultata' ostvaruju tinejdžeri koji pred maturalne večeri posebno produbljuju svoj odnos sa žestokim pićima, piše Slobodna Dalmacija.


Sve češća praksa je stoga naručivanje boca u klubovima i kafićima, koje se tinejdžerima daju i naplaćuju bez prethodne provjere punoljetnosti. Jedino tako je moguće rezervirati stol, a za društvene mreže je jako bitno da je boca na stolu i da oko stola stane cijela ekipa.

Sedamnaestogodišnjakinja je za Slobodnu Dalmaciju rekla da se u izlasku jednostavno MORA naručiti cijela boca – to piše na Instagramu. Cijene boce variraju od 300 kuna do u beskonačnost, a naručuje se kako tko može. Takav tip izlaska karakterističan je pretežno za narodnjačke klubove, ali trend se definitivno osjeti.

via GIPHY


Ne naručuju boce samo da bi imali gdje stajati cijelu večer, nego i da bi mogli okinuti savršenu fotku za Instagram. Stvar je prestiža kojem svi streme, a ujedno je i siguran put prema opijanju. Dob prvog kušanja alkohola se već spustila na 10 do 12 godina.

A upravo to eksperimentiranje s alkoholom može biti okidač za kasniji alkoholizam jer ako grupa od pet ljudi naruči npr. litru votke, svatko će dobiti po šest čašica što je već znatno više od 'kušanja'. 

via GIPHY


I dok društvo još drogu prepoznaje kao nešto negativno, alkohol se masovno tolerira i policijske kontrole su sve rjeđe. U tri godine koliko izlazi ova djevojka koja je dala izjavu, nije ih nikad vidjela... No, sigurni smo da je vidjela svoju ekipu ispod stola.


Foto: Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Volite 'šarafiti žarulje' – rezultati ankete pokazali su da cajke slušate i više od očekivanog

Što kad cuganje postane problem? Evo kako prepoznati ovisnost o alkoholu!

Problem u porastu – ova ovisnost sve jače trenda među dečkima u Hrvatskoj

trend boca tinejdžeri izlazak opijanje cuganje

Još vijesti