Slika nije pronađena

Stripovi su uistinu jedinstveni po svojem stapanju vizualnog i literarnog načina pričanja priče koje se često prenosilo i na filmsko platno, o čemu najbolje svjedoče holivudski hitovi kao što su Batman i Spiderman. Ova jedinstvena forma umjetnosti na papiru oduvijek je bila puno više od toga, a mi ti donosimo par zanimljivosti o pravim zvijezdama iz svijeta mašte te ti svakako preporučamo, ako još nisi, da im daš priliku kako bi te uvukli u jedan posve novi, drugačiji i nadasve uzbudljiv svijet.

Evo kratki pregled nekoliko najpoznatijih:

DYLAN DOG

Dylan Dog je osmislio talijanski autor Tiziano Sclavi, a naslov je ujedno i ime glavnog lika. Riječ je o detektivu koji se bavi istraživanjem paranormalnih događaja.  Dylan je privatni istražitelj koji živi u Londonu te istražuje natprirodne pojave, a sebi je nadjenuo ime ' istražitelj noćnih mora'. Uz njega se u gotovo svakoj epizodi pojavljuju i dva sporedna lika i to Groucho, Dylanov pomoćnik i najbolji prijatelj koji bez obzira na situaciju stalno priča viceve, no uvijek uskače kada je to najpotrebnije te često spašava život svom prijatelju. Drugi lik je inspektor Bloch kojeg sa Dylanom veže prijateljstvo još iz dana kada su zajedno radili u policiji.


Najveći neprijatelj Dylan Doga je doktor Xabaras, a njemu društvo prave ostali negativci poput zombija, vampira, vukodlaka i duhova te raznih serijskih ubojica.

ZAGOR

Zagor je također nastao u Italiji i to šezdesetih godina prošlog stoljeća. Živi u zamišljenoj šumi imena Darkwood i to u kolibi koja je okružena močvarom te izolirana od ljudi. Darkwood je i dom mnogim indijanskim plemenima i bjelačkim naseljima. Zagora Indijanci zovu Duh sa sjekirom te ga smatraju besmrtnim, a njegov glavni cilj je održavanje mira između bijelaca i Indijanaca. Njegov najbolji prijatelj je Chico koji je ujedno i njegova komična suprotnost.Duh sa sjekirom
ima poveći broj neprijatelja, a neki od njih su Profesor Hellingen, genijalni izumitelj koji želi zavladati svijetom, barun Rakosi koji je sedamsto godina stari vampir, Kandrax, čarobnjak magičnih moći i mnogi drugi.

ALAN FORD

Alan Ford je isto nastao iz pera talijanskih autora, a riječ je o sigurno najpopularnijem stripu na ovim prostorima. Glavni protagonist je grupa TNT koju je osnovao Broj Jedan, a njezini su članovi, odnosno tajni agenti, Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija.

Ovaj tim za zadaću ima riješiti razne kriminalne zaplete. Sjedište grupe je u New Yorku i to u jednoj cvjećarnici na Petoj aveniji koja grupi služi kao paravan za druge aktivnosti, a čuvaju  je Šef i Jeremija. Iako se zbog svoje dosjetljivosti i kreativnosti  družina uvijek uspije izvući iz svake situacije njihov šef Broj Jedan uvijek za sebe zadrži zaradu od svakog pothvata, a ostali članovi za nagradu redom dobivaju po jedan dolar. Usprkos tome svi su odani grupi i svojim zadacima.


Alan Ford je pak odrastao u sirotištu u bijedi i siromaštvu, a kako je vrlo naivan često drugima služi za iskorištavanje. Kao crtač reklama koji uzaludno traži posao jednom prilikom se, zahvaljujući krivo ispisanoj adresi, našao kod cvjećarnice na Petoj aveniji te od tada počinje njegova karijera tajnog agenta, a samim time i početak jednog od najoriginalnijih stripova svih vremena.


Strip Alan Ford poznat je i po smiješnim izjavama glavnih likova. Pročitaj neke od njih:

  1. Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.
  2. Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj.
  3. Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti.
  4. Ne predaj se nikad, osim kad moraš.
  5. Alane, bjež’mo, njih je dvojica, a mi smo sami!
  6. Tko spava, nije budan.
  7. Bolji je nečastan bijeg nego častan poraz.

Čitaš li ti stripove? Koji su ti najdraži?

Sonja Curi

stripovi Alan Ford dylan_dog zagor

Još vijesti