Slika nije pronađena

U novije vrijeme sve popularnije postalo je snimalje vlastitih videa. Takvi se videi nakon uređivanja objavljuju na YouTubeu koji je s radom započeo 2005. , a osnovali su ga Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim.

YouTube ima mogućnost slušanja glazbe, ali i pregledavanja, ocjenjivanja i komentiranja ostalih vrsta videa. Porast broja subscribera u određeno vrijeme nije određen, no dok nekima treba mjesec dana da skupe njih 100, drugi u isto vrijeme skupe 1000 subscribera. Naravno da u početku nitko ne može imati savršen kanal, ali mnogo je YouTubera snimanjem videa sa savjetima odlučilo pomoći onima koji se počinju bavati tim hobijem.

Dječaci se u videima više bave raznovrsnim igrama (Minecraft), djevojčice češće snimaju DIY, beauty, lifestyle ili fashion videe. Poznatije YouTuberice koje snimaju takve tipove videa su Bethany Mota, AlishaMarie, MyLifeAsEva, Zoella...

Videi ne smiju sadržavati neprimjereni sadržaj, a pozadinska pjesma mora biti odobrena od autora. Nakon smišljanja originalnog i lako pamtivog imena te sadržaja na koji ćete se bazirati u svojim videima, bitan je odabir programa u kojem ćete uređivati svoje videe. Uređivanje videa traje dugo i treba znati organizirati vrijeme, no vrlo je bitno zbog što većeg broja subscribera, komentara, pregleda i lajkova.

Uređivati se može pomoću raznih programa kao npr.: Final cut pro X, Sony Vegas Pro11, PowerDirector, MovieMaker... Osim sadržaja i uređivanja videa, iskusniji YouTuberi koriste i različitu opremu. To može biti reflektor (umjetno svjetlo), mikrofon, stalak... Jako je bitno osvjetljenje, a najbolja oprema je prirodna svjetlost. Veliku zapreku u poboljšanju kanala čine hejteri koji jednostavno moraju kritizirati video koji netko objavi.

U početku će hejteri stvarati probleme i neće se biti lako nositi s njima, no nakon nekog se vremena naviknete i nije vas briga za njihovu želju kritiziranja. Možda vam se čini da je snimanje i uređivanje videa gubljenje vremena, ali od toga možete i zaraditi. Ako započinjete kanal samo radi zarade, bolje je da odustanete jer je potrebno određeno razdoblje i ogromna volja dok se to ne ostvari, a to može potrajati i godinama.

Da, bez vas koji gledate te videe, YouTuberi ne bi mogli zarađivati. Tek nakon puuno subscribera, pregleda, lajkova i komentara, moguća je zarada. To možete samo ako potpišete ugovor s YouTubeom ili nekom od agencija.  Kada YouTuber stekne određenu popularnost, može odlučiti održati Meetup (okupljanje fanova s YouTuberom) koji se ne preporučuje održavati s malim brojem subscribera jer se može dogoditi da YouTuber dođe sam sebi na Meetup i održi ga sam.

U jednom od videa kaže u kojem će gradu, na kojem mjestu i u koje vrijeme održati Meetup na koji se odazove dio fanova kojima je to odlična prilika da upoznaju svoju YouTube zvijezdu. Među YouTuberima je često i snimanje vlogova. Najčešće je to kad idu na neko mjesto koje bi bilo zanimljivo gledateljima. To može biti putovanje, vlog s BTF-a... Balkan TUBE Fest (BTF) je predstavljanje najpoznatijih YouTube zvijezda Balkana. Održava se u Beogradu, a najboljim se kanalima dodjeljuju nagrade. BTF je prvi takav festival na Balkanu. Kako bi YouTuber privukao što više gledatelja, može napraviti giveaway. U videu objasni pravila, a najčešće je to neki zadatak kao npr. da fanovi u komentare videa napišu odgovor na neko pitanje koje je YouTuber postavio, a najsretnijima šalje poklon. Osim što zarađuju od pregleda i subscribera, strani YouTuberi objavljuju knjige, pišu pjesme ili snimaju cover, imaju modnu liniju... Jedna od rjetkih knjiga koju je napisao netko od YouTubera, a može se pronaći u Hrvatskoj je Cura na netu koju je napisala Zoella. Girl Online (Cura na netu) je najbrže prodavana knjiga u prvom tjednu (pretekla je Harryja Pottera, Sumrak i 50 nijansi sive).


PewDiePie izdao knjigu pod nazivom This book loves you u kojoj su inspirativni citati. Još neke knjige koju se napisali YouTuberi: A WORK IN PROGRESS, BINGE, CASPAR LEE, USERNAME: EVIE... 

Takvi su dodatni poslovi zapravo posljedica popularnosti na YouTubeu. Vrlo je bitna i komunikacija YouTubera sa svojim fanovima preko društvenih mreža, a najviše koriste Instagram, Snapchat, Twitter... Problem je i snimanje na hrvatskom. Može se pronaći puno YouTubera s ovog područja koji su se rađe odlučili snimati na engleskom jeziku jer je on najrašireniji, no ipak je lakše snimati na materinskom jeziku. Neki od najboljih hrvatskih YouTubera su theLazyWave, BiBi Andy... ili srpskih Marija Žeželj, Jana Dacovic...

U snimanju videa su se okušala i mala djeca. Jedan od smješnijih primjera je video u kojem se djevojčica ošišala. Popularnost YouTubea će vjerojatno sve više rasti. Kanala ima mnogo, a po nekim pretpostavkama bi za pregled svih videa dostupnih na YouTubeu trebalo 1000 godina.

P.Z. za Teen novinar

snimanje videi youtube